Lopullinen päätös uupuu vielä – Karinakoti hoitajineen siirtynee Turun kaupungille

Turun kaupunki on ottamassa saattohoitoon erikoistuneen Karinakodin kiinteistön ja henkilöstön osaksi omaa toimintaansa.

Kuvateksti
Turun seudulla saattohoitoon erikoistuneen Karinakodin toiminta on loppunut toistaiseksi. Kuva: iStock

Karinakodin hoitohenkilöstö on odottanut Turun kaupunginhallituksen päätöstä siitä, jatkuuko saattohoitokodin toiminta. Saattohoitoon erikoistuneen, Lounais-Suomen saattohoitosäätiön ylläpitämän yksikön toiminta loppui kesäkuussa tuotannollis-taloudellisista syistä.

– Henkilökuntaan tai sen edustajiin ei kaupungin taholta ole kuitenkaan otettu yhteyttä, kertoo pääluottamusmies Hanna Ansas.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa rauhoittelee henkilöstöä. Hänen mukaansa kiinteistön korjaus on käynnissä. 11. syyskuuta kiinteistön pitäisi siirtyä Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen omistukseen, minkä jälkeen kaupunki voi neuvotella vuokrasopimuksesta.

– Tässä on syntynyt turhaa epämukavuutta, kun myös Turun kaupungissa on kehitetty saattohoitoa. Mutta aivan varmasti kaikkien työkokemusta arvostetaan ja tarvitaan, sanoo Liuksa.

Toimialajohtaja arvioi, että kaupunginhallitus pääsee tekemään päätöksen asiasta viimeistään lokakuun alussa. Liikkeenluovutuksen myötä Karinakodin alle 20 vakituisessa työsuhteessa ollutta voivat jatkaa niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Heidän työehtoihinsa sovelletaan voimassa olevaa yksityistä terveyspalvelualan työehtosopimusta. Kun sen voimassaolo ensi keväänä päättyy, työntekijät siirtyvät uuden kunta-alan työehtosopimuksen piiriin.

Julkisuudessa on ollut puhetta, että Karinakodin toiminta voisi jatkua ensi vuoden alusta.

Toimialajohtaja toivoo, että jo ennen sitä.

– Toiminnan sisältö on mietittävä vielä uudestaan, koska kaupungilla on vastaavaa toimintaa muualla.

Toimintaa ei voi myöskään laskea ympäristökuntien varaan. Turun muutosjohtaja Antti Parpon mukaan muut kunnat haluavat saattohoitopaikkoja, mutta eivät halua sitoutua paikkamääriin, itse saattohoitokodin liiketoimintaan tai kiinteistön ylläpitoon.