Maailman terveydenhuolto parantunut – maiden välillä yhä isoja eroja

Terveydenhuolto on parantunut tällä vuosituhannella monessa maassa. Suomi sijoittuu palvelujen saatavuussa ja laadussa jaetulle viidennelle sijalle.

Kuvateksti
Terveydenhuollon saatavuus on parantunut monissa maissa. Kuva: iStock

Islanti on maailman ykkönen, kun tarkastellaan terveydenhuollon saatavuutta ja laatua. The Lancet lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan Islanti sai 97 pistettä, kun maksimi pistemäärä oli 100. Tutkimuksessa pisteytettiin sellaista 32 sairautta, joihin kuoleminen olisi estettävissä tehokkaan hoidon avulla.

Islannin jälkeen seurasivat Norja, Alankomaat ja Luxemburg. Viidennen sijan jakoivat Suomi ja Itävalta pistemäärällä 95,9.

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 195 maata. Heikoimmat pisteet saivat Keski-Afrikan tasavalta ja Somalia, jotka jäivät alle 20 pisteeseen.

Maailmanlaajuisesti tarkastellen terveydenhuollon saatavuus ja laatu ovat parantuneet vuosina 2000-2016. Tämä joutuu erityisesti Saharan eteläpuoleisen alueen ja Kaakkois-Asian maiden parantuneesta tilanteesta. Kaikkien maiden keskiarvo oli kohonnut 54,4 pisteeseen, kun vuonna 2000 se oli 42,4 pistettä.

Kehitys ei ole kuitenkaan tasaista ja tutkijat varoittavat niitä maita, joita ovat jäämässä kehityksestä jälkeen.

– Nyt on aika panostaa terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseen seuraavan sukupolven varten, sanoo vanhempi tutkija Rafael Lozano.

The Lancet on Lontoossa viikoittain ilmestyvä arvostettu englanninkielinen lääketieteellinen aikakauslehti.