Maailmanlaajuinen työntekijöiden oikeuksia mittaava indeksi: Suomi putosi ensi kertaa pois parhaiden joukosta

Työntekijöiden asema heikentyy Euroopassa nopeammin kuin missään muussa maailman alueella, toteaa Euroopan ammattiliittojen yhteistyöjärjestö.

Kuvateksti
Tehyläiset osoittivat syksyllä 2023 mieltä hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan.
Kuva: Jukka Rapo

Työntekijöiden perusoikeuksien tilaa arvioiva indeksi on ensimmäistä kertaa pudottanut Suomen pois viisiportaisen asteikon parhaalta tasolta.

Muutos käy ilmi maailmanlaajuisesta työoikeusindeksistä. Sen julkaisee vuosittain ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC (International Trade Union Confederation).

Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestö ETUC:n (European Trade Union Confederation) mukaan työntekijöiden lakko-oikeutta rikotaan kolmessa neljäsosassa Euroopan maista, myös Suomessa. 

Työntekijöiden aseman heikentyminen tapahtuu nyt ETUC:n mukaan nopeammin Euroopassa kuin missään muualla maailmassa. 

ETUC vaatii EU-komissiolta toimia.

Työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittaminen Suomessa ja autonvalmistaja Teslan hyökkäys työehtosopimusjärjestelmää vastaan Ruotsissa ovat ETUC:n mukaan huolestuttavia esimerkkejä laajemmasta trendistä. 

Suomi menetti parhaan tason luokituksensa, koska eduskunta on rajoittanut lakko-oikeutta. Suomi on ainoa pohjoismaa kakkostasolla. 

Parhaiten työtekijöiden oikeudet toteutuvat Islannissa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa.

ETUC toteaa, että Petteri Orpon hallituksen ajamat uudistukset heikentävät vakavasti työntekijöiden oikeuksia ja kansalaisoikeuksia.

"Euroopan mallin ytimessä on työntekijöiden oikeus kuulua ammattiliittoihin ja neuvotella yhdessä paremmista palkoista ja työehdoista. Huonot työnantajat ja työntekijävastaiset hallitukset, kuten Suomessa, rapauttavat mallia", sanoo ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch.

ITUC:n työoikeusindeksi mittaa oikeuksien toteutumista 149 maassa asteikolla 1–5, jossa korkeampi numero merkitsee heikompaa tilannetta.

Lue lisää: Suomen suunta työmarkkinoilla muuttui – nyt STTK saa poikkeuksellisesti tsemppikirjeitä muista maista, ennen oli toisin päin

24.6. klo 7.37 lisätty maininta kakkostasosta ja ykköstason maat.