Millariikka Rytkösestä vuoden Lyyti – "Ajanut määrätietoisesti palkankorotuksia hoitajille"

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sai Naisasialiitto Unionin tasa-arvopalkinnon.

Kuvateksti
Vuoden Lyyti 2022 on äänivyöryn saanut Millariikka Rytkönen. Naisasialiitto Unionin tasa-arvopalkinnolla on pitkät perinteet. Se jaettiin nyt 24. kerran.
Kuva: Leena Louhivaara

Suuri yleisö pääsi tänä vuonna ensi kertaa äänestämään verkossa vuoden Lyytiä. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sai äänistä murskaenemmistön. Naisasialiitto Unioni myöntää Lyyti-palkinnon vuosittain tunnustuksena tasa-arvon eteen tehdystä ansiokkaasta työstä.

"Rytkönen on ajanut määrätietoisesti palkankorotuksia hoitajille. Naisvaltaista hoitotyötä pidetään usein kutsumusammattina, josta ei tarvitse maksaa kunnon palkkaa, ja tämä on näkynyt palkkakuoppana verrattuna miesvaltaisiin aloihin", Naisasialiitto Unioni perustelee palkintoa.

Unioni toivoo, että juhlapuheissa naisvaltaisille aloille annettu arvostus näkyy jatkossa myös parempana palkkauksena.

Vuoden Lyyti valitaan Unionin edesmenneen aktiivin ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Eeva-Liisa Tuomisen eli Lyytin muistoksi. 

Tunnustuksen on aikaisemmin saanut muun muassa Katriina Bildjuschkin, joka toimi Suomen Kätilöliiton puheenjohtajana ja on THL:n erityisasiantuntija. Muita tunnustuksen saaneita ovat esimerkiksi Ruskeat Tytöt Media, ministeri Elisabeth Rehn, muusikko Paula Vesala sekä teologi ja piispa emerita Irja Askola.