Nopea apu työstä johtuviin tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin

Tehyn tavoitteena on ollut, että fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminta vakiintuu työterveyshuoltoon.

Kuvateksti
Suoravastaanotto koskee tuki- ja liikuntaelinongelmia. Kuva: Jari Lifländer

Vuoden 2020 alusta työntekijä voi päästä työfysioterapeutin vastaanotolle ilman erillistä lähetettä tai työterveyshuollon ammattihenkilön tekemää arviota työfysioterapeutin asiantuntija-avun tarpeesta.

– Hienoa, että fysioterapeutin suoravastaanottotoiminta laajenee täysimittaisesti työterveyshuoltoon ja työfysioterapeuttien osaamista hyödynnetään laajemmin, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka.

Tehy on pitkään vaikuttanut siihen, että fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminta vakiintuu työterveyshuoltoon. 

Suoravastaanotto koskee tuki- ja liikuntaelinongelmia. Työfysioterapeutti tekee hoidon tarpeen arvion ja suunnitelman asiakkaan työkyvyn edistämiseksi. Arviointikäynnin lisäksi on mahdollisuus tehdä seurantakäynti ja ergonomiaselvitys asiakkaan työpisteessä. Työfysioterapeutti voi myös antaa työkykyä edistävää neuvontaa ja ohjausta asiakkaan työpaikalla.

Suoravastaanoton käyttöönotto edellyttää, että siitä on erikseen sovittu työnantajan ja työterveyshuollon kesken, ja se on kirjattu työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan. Suoravastaanottoa voivat toteuttaa vain työterveyshuoltotiimiin kuuluvat erillisen lisäkoulutuksen saaneet työfysioterapeutit. 

Työterveyshuollon suoravastaanoton tarkoituksena on erityisesti tukea työntekijän työkykyä ja työhön paluuta.