Nuorten liikuntavammat ovat lisääntyneet

Aktiivinen liikunnan harrastaminen ei suojaa vammoilta.

Kuvateksti
Huolellinen alku- ja loppuverryttely on tärkeä osa vammojen ehkäisyä. Kuva iStock

Liikunnan edistämisen kääntöpuoli ovat samanaikaisesti lisääntyvät liikuntavammat. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimukseen osallistuneista nuorista 53 prosenttia ilmoitti loukkaantuneensa liikunnan yhteydessä vähintään kerran edeltävän vuoden aikana. Pojilla osuus oli vähän suurempi kuin tytöillä.

Tarkastellussa oli kolmesta liikuntaympäristöä, joista urheiluseuraliikunnassa sattui liki puolet loukkaantumisista. Muun vapaa-ajan liikunnan osuus oli 30 prosenttia ja koululiikunnan 20 prosenttia.

Loukkaantumisriski kasvoi merkitsevästi, kun liikuntaa harrasti vähintään 60 minuuttia päivässä viitenä päivänä viikossa tai useammin. Tulokset osoittavat, että aktiivinen liikunnan harrastaminen ei suojaa vammoilta, vaan vammat lisääntyvät harrastamisen määrän noustessa.

Loukkaantumisia sattui eniten niissä lajeissa, joissa harrastajamäärät ovat suuria. Urheiluseuraliikunnassa pojille sattui eniten vammoja jalkapallossa, jääkiekossa ja salibandyssä. Tytöillä kärjessä olivat ratsastus, jalkapallo ja tanssi.

Loukkaantumisia raportoitiin viime vuonna enemmän kuin kahta vuotta aikaisemmin.

Tulokset osoittavat, että liikuntavammojen ehkäisytyötä tulee tehostaa kaikissa ikäryhmissä. Koulut ja urheiluseurat tavoittavat kohderyhmän kattavasti ja ovat tämän vuoksi otollisia paikkoja vammojen ehkäisytyölle.

Esimerkiksi kouluterveydenhoitajat voivat käyttää apunaan Liikuntavammojen valtakunnallisen ehkäisyohjelman verkkomateriaalia, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Aineistoa voi käyttää ilmaiseksi.