Olemattomia työntekijöitä ja ylitöitä ilman korvausta – kysely paljasti isoja ongelmia

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla rikotaan työehtosopimuksia eikä noudateta henkilöstömitoituksia.

Kuvateksti
Työvuoroluettelon saa näyttämään lailliselta, kun sinne laittaa haamuvuoroja. Kuva: iStock

Tehyn luottamusmiehille tehdyn säästötoimikyselyn mukaan yksityistä sosiaalipalvelualaa vaivaavat isot ongelmat.

Kyselyn perusteella alan suuret toimijat ovat haluttomia noudattamaan työehtosopimusta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että ylitöistä ei makseta ylityökorvauksia vaan työntekijöitä painostetaan tasaamaan tehdyt ylityötunnit ns. tunti tunnista -korvauksella.

Ylitöiden tarve syntyy siitä, kun sairastuneiden tilalle ei palkata sijaisia.

– Tehyn edunvalvonnassa edellytämme, että alan suuret toimijat, kuten Attendo, Esperi, Mehiläinen ja Pihlajalinna, ryhdistäytyvät ja ryhtyvät noudattamaan työehtosopimusta ja henkilöstömitoitusta, sanoo lakimies Vappu Okkeri.

Luottamusmiehet kertoivat, miten yrityksissä rikotaan henkilöstömitoituksia. Työntekijät puhuvat esimerkiksi haamuvuoroista, kun työvuoroluetteloihin merkitään työntekijöiden nimiä, joita ei henkilöstössä edes ole.

– Tämä tarkoittaa työvuoroluettelojen väärentämistä, Okkeri sanoo.

Henkilöstömitoitusten rikkominen heikentää luonnollisesti palvelun laatua ja hoidon tasoa. Okkerin mukaan on ilmeistä, ettei yritysten omavalvonta toimi riittävästi. Samalla viranomaisvalvonta on ruuhkautunut ja tarvitsee lisäresursseja. Tässä kohtaa tulee avuksi työntekijöiden ilmoitusvelvoite.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöllä on velvollisuus puuttua epäkohtiin ja ilmoittaa, kun esimerkiksi henkilöstömitoitusta rikotaan.

Tehyssä on nähty, miten suurten työnantajien menettely vääristää alan kilpailua. Jokainen palveluntuottaja joutuu vuorollaan vähentämään hinnastaan henkilöstökustannuksia ja ylityökorvauksia. Muutoin kilpailutusta ei voiteta.