Omaishoitajaliitto kannustaa sote-alan ammattilaisia tarttumaan omaishoitajan päihteiden käyttöön

Liiton verkkosivuilta löytyy uusi työkalu, joka auttaa esimerkiksi kotihoidon työntekijää ottamaan puheeksi omaishoitajan alkoholin käytön.

Kuvateksti
Harmittomalta tuntuvasta päihteiden käytöstä voi salakavalasti tulla haitallinen tapa. Kuva: iStock

Omaishoitajaliitto on julkaisut Ota päihteet puheeksi -työkalun. Se on tehty sote-alan ammattilaisten tueksi silloin, kun tätä huolettaa omaishoitajan päihteiden käyttö. Omaishoitajia kohtaavat työssään kotihoidon työntekijät, terveyskeskuslääkärit, omaishoidon ohjaajat ja sosiaalityöntekijät.

Päihteiden haitallinen käyttö ei tavallisesti näy ulospäin. Päihteiden käyttöä voi olla missä elämäntilanteessa tahansa, yhtä hyvin iäkkäällä puolison hoitajalla kuin työssäkäyvällä erityislapsen omaishoitajalla. Siksi haluamme kannustaa ammattilaisia keskustelemaan alkoholista ja muista päihteistä jokaisen omaishoitoperheen kanssa”, sanoo koordinaattori Elina Koponen Omaishoitajaliitosta.

Omaishoitajan päihteiden käyttö voi olla sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle aihe, joka on vaikea ottaa puheeksi asiakkaan kanssa. Monet ammattilaiset kokevat aiheen äärellä epävarmuutta ja neuvottomuutta.

Omaishoitajien päihteiden käytön yleisyydestä ei ole saatavilla tarkkaa tutkimustietoa. Tiedetään kuitenkin, että omaishoidossa esiintyy runsaasti kuormitustekijöitä, jotka voivat lisätä päihteiden käytön riskiä.

Tiivis työkalu sisältää helposti lähestyttäviä vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa. Materiaalin voi ladata ammattilaisten käyttöön maksutta Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.

Suomessa omaistaan hoitaa pääasiallisessa auttamisvastuussa jopa 350 000 ihmistä. Heistä noin 50 000:llä on sopimus omaishoidon tuesta kotikunnan kanssa. Väestön ikääntyessä joukko kasvaa.

Työkalu on julkaistu tänään 4. toukokuuta päihderiippuvaisten läheisten päivän aattona.

4.5. klo 15.23 korjattu kirjoitusvirheitä.