Oys uhkaa sulkea leikkaussaleja henkilökuntapulan vuoksi – Tehyn ammattiosasto hakee ratkaisua lisien korotuksista ja yhteisestä työryhmästä

Tehyn ammattiosasto esittää Oulun yliopistollisen sairaalan ongelmien ratkaisuun lisien korotuksia ja yhteistä työryhmää.

Kuvateksti
Työnantaja suunnittelee leikkaussalien sulkemista Oysissa. Kuva: Ari Korkala

Leikkaussalien toiminta on vaikeuksissa Oulun yliopistollisessa sairaalassa (Oys). Anestesia- ja leikkaussairaanhoitajien ja anestesialääkäreiden pulan vuoksi työnantaja suunnittelee sulkevansa viisi tai kuusi leikkaussalia 15. helmikuuta lähtien. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Kaleva

"Niin monen leikkausalin sulkeminen vain pahentaisi tilannetta entisestään ja pidentäisi hoitojonoja, jotka ovat pitkiä jo nyt," sanoo Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Outi Puoskari.

Ammattiosaston mielestä toimintojen lakkauttaminen ei ole mikään ratkaisu Oysin ongelmiin, kuten siihen, että anestesia- ja leikkaussairaanhoitajista on pulaa. Ammattiosasto jätti tänään neuvottelupyynnön sairaalan johdolle. Ammattiosaston mielestä työnantajan tulisi ottaa käyttöön rekrytointilisä, joka on suuruudeltaan 20 prosenttia. Sama korotus tulisi kohdistaa jo työssä olevien palkkoihin.

Ammattiosaston neuvotteluesityksessä on tavoitteena saada 20 prosentin korotus jo olemassa olevaan paikalliseen sopimukseen, joka koskee lisätyötä ja tuottavan toiminnan mallia.

"Neuvotteluissa voimme yhdessä tarkemmin sopia, miten pitkäksi aikaa nämä järjestelyt ovat tarpeen."

Ammattiosaston puheenjohtajan mukaan rahan avulla voidaan saada hetkellistä helpotusta, mutta se ei ratkaise kaikkea. Ammattiosasto esittää, että lisäksi perustetaan kolmikantainen työryhmä, johon kuuluvat työnantajan edustajat, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Yhteistyöllä halutaan ratkaisuja haasteisiin, jotka koskevat palkkausta, työn kuormittavuutta, organisaatiorakennetta, tehtävänkuvia ja johtamista.