Pääluottamusmies: "Tämä on nyt suunta – työnantajan pitää maksaa, että se saa pätevää henkilöstöä töihin”

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä hälytysraha on korotettu 200 euroon koko kesäksi. Tehy kannustaa muitakin työnantajia paikallisesti sopien motivoimaan henkilöstöä.

Kuvateksti
Hälytysrahan nosto on yksi keino paikata pulaa pätevästä hoitohenkilökunnasta. Kuva: iStock

Pula pätevästä hoitohenkilökunnasta on saanut työnantajan hyväksymään tehyläisten esittämän hälytysrahan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Hälytysraha on suuruudeltaan 200 euroa koko kesän ajan ja maksetaan lisänä työntekijälle, kun tämä tekee ylimääräisen työvuoron.

”Hälytysrahan nostamisella oli vahva jäsenten tuki. Joillakin toimialoilla on kova henkilöstöpula eikä sinne ole saatu päteviä sijaisia”, kertoo Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Jussi Rantanen.

Sopimuksen mukaan 200 euron suuruista hälytysrahaa maksetaan takautuvasti kesäkuun alusta lähtien. Sopimus on voimassa elokuun loppuun asti.

”Hälytysrahalla on iso merkitys. Yksistään kesäkuun ajalta se koskee satoja työntekijöitä.”

Ennen pandemiaa hälytysrahan suuruus oli 80 euroa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Kesän 2020 voimassa oli paikallinen sopimus, joka nosti sen 100 euroon. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan ja tämän vuoden pääsiäisenä voimassa oli sopimus, joka nosti hälytysrahan 200 euroon.

”Tämä on nyt suunta. Työnantajan pitää maksaa, että se saa pätevää henkilöstöä töihin,” sanoo Rantanen.

Tehy kannustaa myös muita työpaikkoja neuvottelemaan henkilöstön kanssa asianmukaisista korvauksista.

”Paikallisesti sopimalla saadaan parhaiten motivoitua henkilöstöä, jotta sillä on mahdollisuus venyä myös kesän aikana,” muistuttaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Pandemiasta johtuva hoitohenkilöstön venyminen on ollut arkipäivää jo keväästä 2020 lähtien.