Pietarinpirtti taas otsikoissa – Itä-Suomen avi keskeytti palvelutalon toiminnan

Mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin toiminta keskeytettiin tällä viikolla. Aluehallintovirasto teki sinne tarkastuksen ja antoi määräyksen välittömästi.

Kuvateksti
Tehy ja kaksi sairaanhoitajaa käräjöivät Pietarinpirtin kanssa pitkään. Prosessi päättyi tänä vuonna voittoon. Kuva: Paula Myöhänen

Aluehallintovirasto totesi, ettei Pietarinpirtin potilasturvallisuutta pystytä turvaamaan nykyisellä henkilökuntamäärällä ja -rakenteella. Vastuuhenkilö oli poissa ja sijaisjärjestelyt epäselvät.

Palvelun laadussa oli vakavia puutteita, esimerkiksi asiakkaiden saunominen, viriketoiminta ja ulkoilut eivät ole toteutuneet pitkään aikaan.

Essote otti yksikön toiminnan haltuun välittömästi. Sieltä siirtyi paikalle vastuuhenkilö ja henkilökuntaa turvaamaan asiakkaiden hoidon. Essote eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä on ostanut palveluja yksityiseltä Pietarinpirtiltä.

Pietarinpirtti on työllistänyt Tehyä ja avia jo vuosia. Tehy ja kaksi sairaanhoitajaa käräjöivät Pietarinpirtin kanssa pitkään. Prosessi päättyi tänä vuonna voittoon, kun asia ei siirtynyt enää korkeimpaan oikeuteen. Kaksi hoitajaa teki työpaikastaan jo vuonna 2016 ilmoituksen, jonka jälkeen palvelutalo oli valvontatoimien kohteena pitkään. Kumpikin hoitaja sai pian ilmoituksen tekemisen jälkeen potkut. Silloinen johtaja myös uhkaili hoitajia.

Valvonta-asia tuli avissa uudelleen vireille tammikuussa 2020 yksikön työntekijöiden tekemällä epäkohtailmoituksella. Aviin oli samoihin aikoihin soittanut myös huolestunut omainen. Hänen mukaansa palvelutalosta oli lähtenyt useita hoitajia. Soittajan mukaan Pietarinpirtissä oli ravintoasiat huonolla tolalla ja hygienian hoito puutteellista. Lisäksi hoitajien tulo kutsuttuna apuun palveluasuntoon kesti kauan.

Valvontaraportin mukaan tilanne vain paheni viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Myös Essote on tehnyt paikkaan useita valvontakäyntejä tänä ja viime vuonna.

Palvelutalolla on pitkät perinteet. Se on aloittanut toimintansa jo vuonna 1931, ja sen omistaa Mikkelin Vanhainkotiyhdistys ry.

Keskeyttäminen on voimassa siihen saakka, kunnes avi toisin päättää.

Lue lisää:

Hovioikeus: Palvelutalolle ja sen ex-johtajalle tuomio - pomo uhkasi hoitajien henkeä, jos he kertovat epäkohdista