Poliisi tutkii hoivakodin koronakuolemia, yksi juonne koskee taloudellisen hyödyn tavoittelua

Poliisi tutkii, johtuivatko hoivakodin koronakuolemat laiminlyönneistä, joihin ajoi taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Kuvateksti
Tehyläiset ovat vuosia kertoneet yksityisten hoivayritysten voitontavoittelun seurauksista, sanoo johtava lakimies Vappu Okkeri. Kuvituskuva: iStock

Itä-Suomen poliisilaitos on tutkinut kiuruveteläisen hoivakoti Kallionsydämen koronakuolemia toukokuusta lähtien. Tutkinnassa on, oliko kyseessä kuolemantuottamus, vamman tuottamus tai vaaran aiheuttaminen.  Muita tutkinnan alla olevia rikosnimikkeitä ovat työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle.

Lännen Median mukaan poliisi tutkii myös, olivatko koronakuolemat seurausta laiminlyönneistä, joihin johti taloudellisen hyödyn tavoittelu. 

Taloudellinen hyöty saattaa käytännössä tarkoittaa esimerkiksi toimintaan osoitettuja puutteellisia resursseja.

Kyse on vasta rikosepäilyistä, ja Attendo kiistää taloudellisen hyötymisen. Esitutkinta valmistunee vuoden loppuun mennessä. Kuultavia henkilöitä ja asiakirjamateriaalia on paljon.

– Tehyläiset ovat vuosia kertoneet yksityisten hoivayritysten voitontavoittelun seurauksista. Yritykset nipistävät voitot ja säästöt kikkailemalla mitoituksella. Säästöt heikentävät hoidon laatua, vaarantavat asukasturvallisuuden ja jäljelle jäävä henkilöstö uupuu, toteaa johtava lakimies Vappu Okkeri Tehystä.

Hoivakodissa kuoli koronaan ainakin kaksitoista vanhusta. Virus tarttui myös moneen henkilökuntaan kuuluvaan.

– Kuntien on todella valvottava, että ostetun palvelun taso vastaa sovittua. Myös valvonta on ongelma, sillä käynneistä ilmoitetaan pääsääntöisesti ennakolta. Vaikka asiat muuten olisivat retuperällä, ennen tarkastusta skarpataan.

Yksikkö siirtyi Attendolta Ylä-Savon sotekuntayhtymän hallintaan 9. huhtikuuta koronatapausten vuoksi.