Potilaan puoliso riuhtaisi ensihoitajaa – hoitajalle lähes 25 000 euron korvaukset

Ensihoitaja sai tapahtuman takia vakavan käsivamman, joka aiheutti kovaa kipua ja työkyvyttömyyttä.

Kuvateksti
Ensihoitajan työssä vaaratilanteet voivat tulla täysin arvaamatta. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Mikko Nikkinen

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi miehen ensihoitajan pahoinpitelystä, vammantuottamuksesta ja laittomasta uhkauksesta yhteensä 60 päiväsakon rangaistukseen sekä korvaamaan uhrille lähes 25 000 euroa.

Tapahtuma sai alkunsa lokakuussa 2018 lappeenrantalaisen baarin edessä. Nainen kaatui humalassa baarista poistuttuaan ja sai vakavan päävamman. Paikalle soitettiin ambulanssi.

Kun ensihoitaja ryhtyi auttamaan naista, naisen avomies häiritsi tilannetta ja lopulta riuhtaisi yllättäen ensihoitajaa takaapäin kädestä. Hän myös uhkasi ensihoitajaa sanallisesti.

Ensihoitajan olkapäähän tuli riuhtaisun takia isoja ongelmia, hän joutui muun muassa myöhemmin leikkaukseen ja oli monta kuukautta työkyvytön.

Hovioikeus vahvisti aiemman käräjäoikeuden tuomion. Hovioikeus alensi ainoastaan kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta määrätyn 10 000 euron korvauksen 7 000 euroon. Koska ensihoitajan kättä oli operoitu aiemmin, se oli kipualtis, mikä saattoi vaikuttaa seuraamuksiin.

Korvaussumma koostuu lisäksi ansionmenetyksestä, loukkauksien aiheuttamasta kärsimyksestä, sairaanhoitokuluista ja oikeuskuluista.

Ensihoitajaa on avustanut koko oikeusprosessin ajan Tehyn oikeuspalvelun lakimies Päivi Vanninen.

 Tämä on tosielämän esimerkki siitä, että ensihoitajan työssä vaaratilanteet voivat tulla täysin arvaamatta. Tällaisella kohtalaisen pienellä teolla, joka toki oli rikollinen teko, voi aiheuttaa todella vakavat vammat, Vanninen kommentoi. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.