Psyykkinen oireilu kasvoi toisen aallon aikana – pahiten kuormittuneita eniten Helsingissä

Myönteinen muutos on, että itsemurhaa harkitsevista miehistä aiempaa useampi haki apua.

Kuvateksti
Naiset hakevat apua mielenterveysongelmiin miehiä useammin. Myönteinen muutos on, että itsemurha-ajatuksia kokeneista 20–54-vuotiasta miehistä aikaisempaa useampi oli hakenut apua mielenterveysongelmiin. Kuva: Pasi Leino

Kaikkien suomalaisten, mutta varsinkin työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt koronan toisen aallon aikana.

Vuonna 2020 suomalaisista 14 prosenttia raportoi psyykkisiä oireita ja kuormitusta, kun vuonna 2018 vastaava osuus oli 12 prosenttia.

Sen sijaan itsemurha-ajatukset eivät ole yleistyneet. Tulokset perustuvat THL:n tuoreeseen FinSote-tutkimukseen.

”Naiset hakevat apua mielenterveysongelmiin miehiä useammin. Myönteinen muutos on, että itsemurha-ajatuksia kokeneista 20–54-vuotiasta miehistä aikaisempaa useampi oli hakenut apua mielenterveysongelmiin”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari.

Tutkimuksen mukaan psyykkisesti merkittävästi kuormittuneiden osuus oli korkein Helsingissä (17 %), Pirkanmaalla (16 %) ja Päijät-Hämeessä (15 %) ja matalin Keski-Pohjanmaalla (10 %).

Koronaepidemian aikana pääsy lääkärin, hoitajan ja hammaslääkärin vastaanotolle on vaikeutunut. Eniten vaikeutui pääsy hammashoitoon.

Lue lisää:

Korona on ajanut perheet ahtaalle - terveydenhoitajan tukea tarvitaan