Punkit syyniin!

Punkin levittämät sairaudet menevät monelta sekaisin.

Kuvateksti
Ainoa varma tapa estää borrelioosin tarttuminen on estää punkin pääsy iholle. Kuva Lehtikuva.

Borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus ja niiden ehkäisykeinot menevät ihmisiltä sekaisin, selviää Reumaliiton tuoreesta kyselystä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista sekoitti sairaudet toisiinsa.

Lisäksi yhteensä lähes 40 prosenttia vastaajista arveli, että rokotus suojaa borrelioosilta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan rokote on virustartunnan aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Sen sijaan lähes kaikki vastaajat tiesivät, että borrelioositartunta hoidetaan antibioottikuurilla. Samoin valtaosa vastaajista tiesi, että ainoa varma tapa estää borrelioosin tarttuminen ihmiseen tai eläimeen on estää punkin pääsy iholle.

Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös sisämaassa eteläistä Lappia myöten. Borrelioosia levittävät punkit ovat levinneet paljon laajemmalle alueelle kuin puutiaisaivotulehdusta levittävä punkki. Vuosittain jopa 6 000–7 000 henkilön arvioidaan saavan borrelioositartunnan.

Reumaliitto muistuttaa, että kesän riemuista voi nauttia täysin mitoin, kun estää punkin pääsyn iholle ja tarkistaa vielä punkkisyynissä, ettei näin ole käynyt. Punkkisyynissä käydään koko keho ja iho läpi. Reumaliiton uudistuneilta punkkisivuilta löytyvät tarkat ohjeet punkkisyynin tekemiseen, punkin poistamiseen sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivustolla palvelee tänä kesänä myös punkkichat.

Kysely toteutettiin 21.3.–19.4. verkkokyselynä, johon vastasi 1 555 henkilöä.