Puutiaisaivotulehdusten trendi on nouseva – punkkirokotteen saavat nyt myös Espoon Suvisaariston asukkaat

Maksuttoman punkkirokotteen antoalue kasvaa. Rokotteen saavat tänä vuonna ensi kertaa Espoon Suvisaaristossa asuvat.

Kuvateksti
Punkkirokote ei suojaa puutiaisaivotulehduksen lisäksi muilta puutiaisten välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta. Punkki kannattaa poistaa siksi heti.
Kuva: iStock

Viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on hieman vähemmän kuin huippuvuonna 2021. Silloin tapauksia oli 148. Aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata. 

Trendi määrässä on ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuotta.

”Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua”, sanoo tutkija Henna Mäkelä.

Vuosien 2018–2022 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla ja Kustavissa, Ahvenanmaan maakunnassa ja Lohjalla.

Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa.

Niin sanotun punkkirokotteen antaminen laajenee tänä vuonna Espoon Suvisaaristoon. Taudin ilmaantuvuus on noussut alueella merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.  

Suvisaariston lisäksi rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla.

Punkkirokote kuuluu näillä alueilla kansalliseen rokotusohjelmaan, jonka rokotukset ovat maksuttomia. Niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakiasukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Hyvinvointialueet kertovat, miten rokotukset järjestetään.

Rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon.