Raittiusjärjestö: Vältä alkoholia – rentouta mieli harjoitteilla

Mindfulnessin käyttö rentoutustekniikkana on vähitellen yleistymässä.

Kuvateksti
Tietoisuustaitoja voi vahvistaa erilaisten harjoitteiden avulla. Kuva: iStock

Alkoholia nauttivista lähes joka neljäs käyttää sitä stressistä palautumiseen. Tästä ryhmästä mindfulnessia ja erilaisia rentoutustekniikoita hyödyntää palautumisessa vain seitsemän prosenttia.

Tulokset käyvät ilmi Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n ja Suomen Mielenterveysseuran Kantar TNS Oy:ltä tilaamasta kyselystä. Kyselyn varsinaiset tutkimuskyselyt esitettiin 1 151 henkilölle, jotka kertoivat nauttivansa alkoholia ainakin joskus.

– Tulos on sikäli harmillinen, että mindfulness ja erilaiset rentoutustekniikat ovat hyvä tapa palautua stressistä ja ne lisäävät mielen hyvinvointia. Alkoholi puolestaan ei ole kovin hyvä stressilääke, sanoo Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Hän muistuttaa, että melko pienetkin määrät huonontavat unen laatua. Runsaampi alkoholinkäyttö jo itsessään voi aiheuttaa ja pahentaa mielenterveyden ongelmia.

Tietoisuustaitojen vahvistaminen esimerkiksi erilaisilla mindfulness-tekniikoilla on tutkitusti toimiva keino stressin hallintaan ja Suomessakin mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon käyttö on yleistymässä.

Kyselyn perusteella johtavassa asemassa työskentelevät ja opiskelijat käyttävät mindfulnessia ja erilaisia rentoutumistekniikoita palautumiseen. Akateeminen koulutus on yleisin koulutustausta mindfulnessia käyttävillä. Naiset käyttävät sitä lähes kolme kertaa useammin kuin miehet. Koulutusasteeltaan alkoholia stressistä palautumiseen ottavat ovat useimmiten peruskoulutuksen käyneitä.  

– Tulokset heijastavat yhteiskunnan eriarvoisuutta: usein heikommassa asemassa olevat käyttävät palautumiseen keinoja, joilla voi olla myös negatiivisia terveysvaikutuksia.

Yleisimmät suomalaisten käyttämät stressistä palautumisen keinot ovat kyselyn mukaan lepo (67 prosenttia), liikunta tai hyötyliikunta (57 prosenttia) ja luonnossa oleskelu (47 prosenttia).

EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Suomen Mielenterveysseura järjestävät Päihdepäivät-tapahtuman Helsingin Kulttuuritalolla 15.–17.5. Teemana on tänä vuonna mielenterveys.