Raskauden vuoksi irtisanotut saivat korvauksia Vaasassa

Kolme määräaikaista työntekijää joutui syrjityiksi raskautensa vuoksi Vaasan keskussairaalassa.

Kuvateksti
Tasa-arvolain mukaan työnantajan pitää pystyä kumoamaan raskauden perusteella syntynyt syrjintäolettama. Kuva iStock.

Työnantaja syyllistyi laittomiin irtisanomisiin ja syrjintään sukupuolen perusteella. Työnantajalla oli pysyvä työvoiman tarve vuonna 2012, kun se jätti uusimatta kahden sairaanhoitajan ja yhden lähihoitajan työsuhteet, kun nämä tulivat raskaaksi. Näin päätti Vaasan hovioikeus marraskuun 3. päivä.

Työnantaja oli ketjuttanut kahden työntekijän työsuhteita vuosia; kolmannella oli ollut kaksi työsuhdetta puolentoista vuoden aikana. Työsuhteita oli ennen raskautta jatkettu suoraan, mutta ne päättyivät, kun raskaus tuli työnantajan tietoon. Hovioikeuden mukaan toiminta riitti osoittamaan syrjintäolettaman syntyneen.

Sairaanhoitopiiri ei kyennyt oikeudessa osoittamaan, että sen menettely olisi johtunut jostain muusta, hyväksyttävästä syystä. Tasa-arvolain mukaan työnantajan pitää pystyä kumoamaan syrjintäolettama.

Vaasan sairaanhoitopiiri joutuu maksamaan irtisanotuille korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä, tasa-arvolain mukaista hyvitystä, irtisanomisajan palkan sekä korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikulut.

– Syrjintä raskauden perusteella on edelleen valitettavan yleistä ja riitautamme vuosittain lukuisia syrjintäjuttua. Tästä huolimatta syrjintäjuttujen määrä ei ole vähentynyt, lakimies Niina Nurminen Tehystä sanoo.

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden marraskuussa 2015 antaman tuomion. Työnantaja on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.  10 prosenttia korkeimpaan oikeuteen lähetetyistä hakemuksista saa valitusluvan.

8.11. klo 14.00 lisätty Nurmisen kommentti ja tarkennettu irtisanomisen tarkoittavan työsopimusten uusimatta jättämistä.