Ravitsemuksen ongelmia on jokaisessa maassa

Ravitsemuksen vääristymät jarruttavat ihmiskunnan kehitystä, sanoo asiantuntija.

Kuvateksti
Ylipaino on yhä enenevässä määrin myös lasten ongelma. Kuva: Lehtikuva

Lähes jokaisessa maailman maassa kärsitään vääränlaisesta ruokavaliosta. Tämä aiheuttaa joko aliravitsemusta tai ylipainoa, toteaa tuore Global Nutrition Report. Mukana tutkimuksessa oli 140 maata.

Vääränlainen ruokavalio näkyy raportin mukaan väestössä tilastollisesti kolmella eri tavalla. Aliravitsemus näkyy lapsissa viivästyneenä pituuskasvuna ja älyllisenä kehityksenä ja synnytysikäisissä naisissa anemiana, mikä aiheuttaa ongelmia raskaudessa ja johtaa myös lasten aliravitsemukseen.

Epäterveellinen ruoka puolestaan näkyy aikuisten naisten ylipainona.

– Maailmalla ei ole varaa olla puuttumatta ravitsemuksen vääristymiin, koska ne jarruttavat koko ihmiskunnan kehitystä, sanoo tutkijaryhmän puheenjohtaja Corinna Hawkes.

Kunnollisella ravitsemuksella voidaan vähentää köyhyyttä, sairauksia ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä parantaa koulutusta. 

– Kunnollista ravintoa saanut lapsi nousee köyhyydestä todennäköisemmin kuin aliravitsemuksesta kärsivä lapsi, koska hän jaksaa käydä koulua, sanoo professori Jessica Fanzo.

Toinen ongelma on ylipaino, joka uhkaa lapsiakin. Maailmassa on noin 41 miljoonaa ylipainoista alle 5-vuotiasta lasta. Afrikkalaisista lapsista 10 miljoonaa on ylipainoisia. Pohjoisamerikkalaisista miehistä 33 prosenttia on ylipainoisia.

Raportti kehottaa maailman maita kolminkertaistamaan ravitsemukseen käytettävät varat. Näin pystyttäisiin muun muassa vähentämään anemiaa ja lisäämään imetystä ja ehkäisemään diabetestä.