Robotti vähensi käytävien ruuhkaa Seinäjoella

Robotiikan tulo osaksi sairaalan arkea vaatii keskustelua turvallisuudesta, hoidon laadusta ja työpaikoista.

Kuvateksti
Ylivieskan Centrian kehittämä Kompaï-robotti auttaa vanhustenhoidossa. Kuva: Pekka Fali

Tarvikkeiden saatavuus paranee ja ruuhkat sairaalan käytävällä vähenevät, kunhan kuljetusrobotit ovat käytössä joka päivä ympäri vuorokauden. Myös kuljetushenkilöstön kulut ja työn fyysinen kuormittavuus vähenee. Hyödyt kävivät ilmi, kun VTT tutki logistiikkarobottien käyttöönottoa Seinäjoen keskussairaalassa puolen vuoden ajan. 

Seinäjoen kaksi ensimmäistä kuljetusrobottia otettiin käyttöön tutkimuksen aikana. Kaiken kaikkiaan järjestelmään kuuluu 58 robottia. 

Tavoitteena on vähentää kuljetuskustannuksia, parantaa tarvikkeiden saatavuutta ja helpottaa sairaalakäytävien ruuhkia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itsenäisesti toimivat palvelurobotit ja robottijärjestelmät herättävät henkilöstössä kysymyksiä muun muassa turvallisuudesta, vaikutuksista hoidon laatuun ja työpaikkojen kohtalosta. Henkilöstö on sinänsä suhtaunut kuljetusrobotteihin hyvin, ja muut sairaalat ovat kiinnostuneet Seinäjoen kokemuksista.  

Eri ammattiryhmien näkökulmasta järjestelmän käyttöönotto on vaikuttanut eri tavoin sekä koettuun työn hallintaan ja arvostukseen että osaamisvaatimuksiin. 

– Kun uusia robotteja otetaan käyttöön, on huolehdittava kokonaisuuden toimivuudesta huolellisen suunnittelun, pilotoinnin ja käyttöönoton avulla, toteaa VTT:n erikoistutkija Inka Lappalainen.

VTT:n tutkimus kuuluu Robotit ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuus (ROSE) –hankkeeseen (2015 - 2020). Se selvittää Suomen edellytyksiä ottaa avustavaa robotiikkaa käyttöön vanhusten itsenäisen asumisen, hyvinvoinnin ja hoidon tueksi.