Sairaanhoitajan määräämien lääkkeiden valikoima kasvaa

Rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden hankkineen sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee keväällä 2020. Samalla päivystyksessä työskentelevien oikeudet kaventuvat.

Kuvateksti
Uusi asetus lisää määrättävien lääkkeiden määrää, mutta kaventaa päivystyksessä työskentelevän reseptihoitajan oikeuksia tehdä työtään. Kuva: iStock

Sairaanhoitajien oikeudet kirjoittaa reseptejä muuttuvat alkuvuodesta, mikä toisaalta lisää ja toiselta kaventaa sairaanhoitajien työnkuvaa.

– Muutos on kahtiajakoinen, kiteyttää sairaanhoitaja ja luottamusmies Jari Kauppinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä. Hän on Tehyn lääkkeenmääräämisen erikoispätevyysjaoston puheenjohtaja.

Vanhan, tämän vuoden loppuun asti voimassa olevan asetuksen mukaan sairaanhoitajat ovat voineet määrätä lääkkeitä potilaille rajatusti. Vuoden 2020 alusta alkaen määrättävien lääkkeiden valikoima laajenee niillä sairaanhoitajilla, jotka ovat hoitaneet pitkäaikaissairaita. Nämä sairaanhoitajat voivat jatkossa jatkaa lääkärin määräämää reseptiä esimerkki astmaan, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Tämä on parannus, kuten myös se, että sairaanhoitaja saa oikeuden määrätä lääkkeitä vaikuttavan aineen sijasta lääkkeen kauppanimellä, kuten lääkärit. Se lisää potilasturvallisuutta.

Sen sijaan päivystyksessä työskentelevien reseptihoitajien oikeudet kaventuvat, kun ikärajat muuttuvat. Kun tähän asti sairaanhoitaja on voinut määrätä lääkkeen pikkulapsen silmätulehdukseen, hoidettavien ikäraja nousee nyt 12-vuotiaisiin. Kun ennen naisten virtsatietulehduksiin ovat lääkkeen hoitajalta saaneet 15 vuotta täyttäneet, uuden asetuksen mukaan potilaan on oltava täysi-ikäinen.

– On kuin päivystyksessä työskentelevien sairaanhoitajien osaaminen loppuisi yhtäkkiä. Samalla hoitoon pääsy tulee heikkenemään, kun tätä ennen potilas on voinut saada nopean avun hoitajan vastaanotolta.

Jotta sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä, hänen on käytävä vaadittava koulutus ja saatava määräys tehtävässä toimimiseen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä. Työnantaja voi hakea maksamansa koulutuksen kuluja takaisin aluehallintovirastosta. Koulutuksen takaisinmaksu on ollut voimassa puolisen vuotta.

Lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muutos tulee voimaan 1. tammikuuta 2020. Sairaanhoitajat eivät kuitenkaan voi määrätä uusia lääkkeitä vielä tuolloin, sillä tarvittavat tiedot saadaan Lääketietokantaan vasta 1. maaliskuuta.

THL:n mukaan kahdeksalla prosentilla terveysasemien hoitajista on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.