Sovintoehdotus hyväksytty yksityisellä terveyspalvelualalla – Valtakunnansovittelija noudatti hallituksen tahtoa jo etukäteen

Tälle viikolle ilmoitetut lakot kuvantamisessa ja laboratoriossa tehtävässä työssä on peruttu.

Kuvateksti
Tavoitteena oli kuroa umpeen palkkaeroa julkisen sektorin palkkoihin.

Tehy, SuPer ja Erto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen yksityisen terveyspalvelualan työriitaan. Tälle viikolle ilmoitetut lakot kuvantamisessa ja laboratoriossa tehtävässä työssä on peruttu.

Sopimus on kaksivuotinen. 

Ensimmäisenä vuonna palkat nousevat syyskuussa 2,4 % yleiskorotuksella ja myös palkkataulukoita korotetaan 0,51 %. Joulukuussa maksetaan 500 euron kertaerä ja jaetaan 0,4 % suuruinen paikallinen erä.

Järjestöjen mukaan Suomen hallituksen sovittelutoimintaa rajoittavan lainsäädäntöhankkeen vaikutus näkyi jo sekä neuvottelujen hengessä että lopputuloksessa. 

Valtakunnansovittelija soveltaa järjestöjen mukaan jo nyt etupainotteisesti hallituksen ajamaa lainsäädännön heikennystä. Heikennys estää sovittelijaa esittämästä yleistä linjaa korkeampia palkkaratkaisuja missään tilanteessa ja varmistaa hoitajille ikuisen palkkakuopan.

”Valtakunnansovittelija on ilmaissut sovittelussa hyvin selkeästi osapuolille, että yleistä linjaa ei aiota ylittää. Sovittelija on siis sitonut kätensä jo valmiiksi ja noudattaa hallituksen tahtoa kirjaimellisesti, vaikka uusi lainsäädäntö ei ole edes voimassa”, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri

”Neuvottelupöydässä näkyi myös EK:n tiukka koordinaatio suhteessa jäsenliittoihinsa”, sanoo SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens

Tehy, SuPer ja Erto ovat vastustaneet hallituksen suunnitelmia rajoittaa sovittelijan toimintaa. Hallituksen muutosesitykset lakiin työriitojen sovittelusta eivät niiden mielestä esimerkiksi ota riittävästi huomioon valtiovallan velvollisuutta edistää sukupuolten välistä yhdenvertaisuutta ja palkkatasa-arvoa. 

Lue lisää: Yksityisen terveyspalvelualan sopimusratkaisu