STTK ennustaa konflikteja työmarkkinoille hallitusohjelman kirjausten vuoksi – pohtii jatkotoimia jäsenliittojen kanssa

STTK:n hallitus ei luota työntekijäjärjestöjen todellisiin mahdollisuuksiin vaikuttaa hallituksen aikeisiin uudistaa työlainsäädäntöä.

Kuvateksti
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ihmettelee hallituksen aietta lakkauttaa aikuiskoulutustuki.
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STTK ei hyväksy hallitusohjelman työelämään liittyviä kirjauksia. Se ilmoittaa pohtivansa jatkotoimia jäsenliittojensa kanssa ja ennustaa konflikteja työmarkkinoille.

STTK:n mukaan työlainsäädäntöön liittyvissä kirjauksissa on huomioitu yksinomaan työnantajapuolen ja elinkeinoelämän tavoitteet.

"Kun hallitusohjelmaan on tavoitteiden lisäksi kirjattu etukäteen keinot, joilla työlainsäädäntöä uudistettaisiin, voi kysyä, mistä lopulta neuvotellaan ja mitkä työntekijäjärjestöjen todelliset vaikutusmahdollisuudet ovat", puheenjohtaja Antti Palola toteaa tiedotteessa.

Palola on hämmentynyt esimerkiksi siitä, että hallitus haluaa saada yksittäiset ihmiset taloudelliseen vastuuseen siitä, että nämä osallistuvat työtaistelutoimiin.

Hallitus haluaa myös heikentää sekä työsuhdeturvaa että työttömän etuuksia.

"Vientivetoisen työmarkkinamallin kehittäminen huolettaa työelämän tasa-arvon näkökulmasta." 

STTK:n mukaan hallituksen seuraava koetinkivi on syksyn budjettiriihi.

STTK arvioi, että talouteen liittyvissä tavoitteissa hallituspuolueet löytävät helposti sovun, mutta työmarkkinauudistukset ja julkisen talouden leikkaukset ajavat yksittäiset kansalaiset ahtaalle.

"Työmarkkinauudistukset eivät silti toteutuessaan Suomen taloutta pelasta. Ylipäätään työmarkkinapolitiikan sotkeminen näin voimakkaasti talouden vahvistamiseen on outo yhdistelmä."

STTK pitää lyhytnäköisenä hallituksen aietta lakkauttaa aikuiskoulutustuki.

Järjestö muistuttaa, että Suomella on jatkuva tarve vahvistaa  työikäisen väestön osaamista.

Esimerkiksi työikäisen väestön ikääntyminen, digitalisaation eteneminen ja hiilineutraaliin Suomeen liittyvät tavoitteet edellyttävät koko ajan uusia taitoja ja elinikäistä oppimista.

"Lakkauttaminen vaikeuttaisi entisestään osaavan työvoiman saatavuutta aloilla, jotka jo nyt kärsivät työvoimapulasta. Jos tuki nyt kohdentuu huonosti tai kasaantuu, tukea pitää kehittää, mutta ei lopettaa."

STTK on yksi Suomen kolmesta ammattiliittojen keskusjärjestöstä. Tehy on STTK:n suurin jäsenliitto. 

Lue lisääSote-liitot ottavat yhdessä kantaa hallitusohjelmaan: ”Sanelupolitiikka ei tuo työmarkkinarauhaa”

16.8. klo 12.55 lisätty linkit.