Ensihoitajan tauti ehti ärhäkäksi – ”Kenet tahansa potilaan olisin osannut ohjata avun piiriin”

Suutarin lapsella ei ole kenkiä, toteaa ensihoitaja Veera Kamaja kolumnissaan.

Kuva: Kimmo Rampanen

Oli vaikeaa puhaltaa peli poikki ja tunnustaa, että minä en enää pysty. Raskausvapaani alku kummitteli reilun viikon päässä, ja olin tomerasti ollut sitä mieltä, että sinne asti mennään. Raja tuli kuitenkin vastaan, ja lopulta minun oli pakko jättäytyä töistä pois jo etukäteen.

Aluksi mieli oli matalalla ja hävetti, että tällä tavalla jouduin luovuttamaan. Onneksi sentään muutaman päivän päästä ymmärsin, että ratkaisu oli todellakin paikallaan ja syykin sen takana mitä tärkein.

Me hoitoalan työntekijät olemme pääsääntöisesti liiankin tunnollisia. Emme halua kuormittaa jo kuormittuneita työkavereita olemalla poissa ja lisätä näin heidän työkuormaansa. Osaamme hoitaa muita ja tehdä hoidon tarpeen arviota, mutta oman voinnin arvioiminen onkin sitten aivan oma tarinansa.

Muille jaamme lempeitä sanoja itsemyötätunnosta ja oman voinnin kuuntelemisesta: Sinulla on oikeus ja lupa toipua ihan rauhassa! Hoidat itsesi kuntoon, työt voivat kyllä odottaa!

Itse teemme kenties jotakin aivan muuta.

Joitakin vuosia sitten sairastin ärhäkän pyelonefriitin. Tauti ehti ärhäkäksi, koska minä onneton en ymmärtänyt hakeutua hoitoon aiemmin. Horkkamainen kuume kipusi liki neljäänkymmeneen ja kylkikipu oli lamauttavaa. Kenet tahansa potilaan olisin osannut diagnosoida ja ohjata avun piiriin, mutta itseäni en. Kokemus oli silmiä avaava.

Kaikki meistä ovat kohdanneet työpaikoilla kollegoita, jotka kehuen kertovat olleensa nolla päivää sairauslomalla. Jotkut meistä sairastavat harvoin, ja se on tietysti hieno asia.

Monet tulevat kuitenkin töihin kyseenalaisessa kunnossa vaikkapa kuumelääkkeiden turvin. Minusta se ei ole mikään ylpeyden aihe. Olemme ihmisammatissa ja meidän pitäisi olla myös esimerkkejä. Kipeänä ei mennä töihin, sillä kotiin jääminen hyödyttää aivan kaikkia. Toivut ja parannut itse nopeammin, et vie pöpöä töihin etkä aiheuta massiivista sairauslomarumbaa. Suojelet myös mahdollisesti haavoittuvaisia asiakkaitasi tai potilaitasi sairastumiselta.

Korona teki minusta meille hyvää, sillä pandemian aikana ihmiset ymmärsivät jättäytyä pois töistä ja ihmismassoista kipeänä. Toivon, ettemme nyt lipsu vahingossa takaisin vanhoihin kaavoihimme. Koitetaan myös muistaa, ettei kuumeen nouseminen ole ainoa tunnusmerkki sairaudesta.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja-ensihoitaja, joka kuvittelee aina olevansa televisiosarjassa heittäessään hyvää vitsiä työparin kanssa ambulanssilla ajellessaan.