Suuri valkosolujen määrä kielii sydäntautien riskistä

Valkosolut saattavat osallistua myös tulehduksellisten sairauksien syntyyn.

Kuvateksti
Valkosolut puolustavat elimistöä esimerkiksi taudinaiheuttajilta ja syövältä. Kuva iStock.

Valkosolujen runsaus veressä voi tuoreen tutkimuksen mukaan kertoa, miten todennäköisesti henkilö menehtyy sepelvaltimotautiin tai muihin syihin seuraavien 16 vuoden aikana.

Valkosolut puolustavat elimistöä esimerkiksi taudinaiheuttajilta ja syövältä, mutta ne saattavat osallistua myös tulehduksellisten sairauksien syntyyn.

Suuret valkosolupitoisuudet seurannan alussa ja myös kolme vuotta myöhemmin liittyivät suurentuneeseen riskiin menehtyä seurannan aikana. Yhteys koski sepelvaltimotaudeista johtuvien kuolemien lisäksi kokonaiskuolleisuutta.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niiden perusteella on jäänyt epäselväksi, miten paljon yhteydet johtuvat valkosoluista ja kuinka paljon potilaiden mahdollisista sairauksista ja elintavoista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet havaittiin ainakin riippumatta tupakoinnista ja aikaisemmista sairauksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 160 000 vaihdevuodet ylittänyttä naista.

Uutispalvelu Duodecim