Tasa-arvovaltuutettu: Raskaussyrjintä saatava loppumaan

Raskauteen ja perhevapaaseen liittyvä syrjintä työllistää tasa-arvovaltuutettua vuodesta toiseen.

Kuvateksti
Tasa-arvolain vastainen syrjintä voi kohdistua myös mieheen, jos työnantaja estää pitämästä perhevapaata. Kuva: iStock

Puolet tasa-arvovaltuutetun saamista työelämäyhteydenotoista liittyy raskaussyrjintään. Asia on esillä jatkuvasti myös ammattiliitoissa. Tasa-arvovaltuutetun toimiston tekemässä kyselyssä 46 prosenttia vastanneista liitoista ilmoitti, että ne saavat yhteydenottoja raskaussyrjinnästä vähintään viikoittain.

Yleisimmin raskaussyrjintä näkyy niin, että määräaikaisen työntekijän työsuhdetta ei jatketa, kun raskaus tulee ilmi. Syrjintää ilmenee myös silloin, kun työntekijä palaa perhevapaalta: työ on saattanut "kadota" tai siirtyä pysyvästi sijaiselle.

Myös syrjintä rekrytoinnissa on yleistä. Perhesuunnitelmista kysyminen on työhaastattelussa kielletty.

– Kysymyksiin ei tarvitse vastata. Jos vastaa, vastauksen ei tarvitse olla totta, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoo.

Tehyyn yhteydenottoja tulee useita viikossa. Huomattava osa raskauteen ja perhevapaisiin perustuvasta syrjinnästä jää tutkimatta, koska työntekijät eivät tunne oikeuksiaan tai uskalla ilmoittaa asiasta.

Eniten ongelmia on julkisella sektorilla. Tehy kannustaa työntekijöitä viemään syrjintätapauksia eteen päin, tarvittaessa oikeuteen asti.

– Työnantajan pitäisi kertoa avoimesti ja oma-aloitteisesti ne syyt, joiden vuoksi työntekijän määräaikaisuus katkeaa perhevapaan kynnyksellä tai sen aikana, sanoo lakimies Niina Nurminen Tehystä.

Tasa-arvolain vastainen syrjintä voi kohdistua myös miehiin. 

– Miesvaltaisilla aloilla työnantaja saattaa kyseenalaistaa työntekijän oikeuden perhevapaaseen, Maarianvaara sanoo.

Valtaosa työpaikoista toimii raskaus- ja perhevapaatilanteissa lain mukaisesti.

Tasa-arvovaltuutettu ja ammattiliitot käynnistivät 2. lokakuuta valtakunnallisen kampanjan raskaussyrjintää vastaan.