Tehokas hoito alentaa syövän kustannuksia

Yhden syöpäpotilaan hoidon kustannukset ovat pysyneet lähes samana 2010-luvulla.

Kuvateksti
Samaan aikaan syöpien määrän lisääntyessä syövät todetaan aikaisemmassa vaiheessa ja hoidot ovat kehittyneet. Kuva iStock.

Vuonna 2009 syöpäpotilaan hoito maksoi noin 26 200 euroa ja vuonna 2014 noin 26 300 euroa. Yleinen hintataso nousi samaan aikaan noin kymmenen prosenttia, joten deflatoidut kustannukset uutta syöpätapausta kohti laskivat hieman viiden vuoden aikana.

– Tutkimustulokset ovat rohkaiseva esimerkki Suomen terveydenhuollon toimivuudesta ja syövänhoidon kehityksestä, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri, dosentti Sakari Karjalainen.

Karjalainen on mukana vastikää julkaistussa Syövän aiheuttamat kustannukset vuosina 2009–2025 –tutkimuksessa. Siihen on kerätty tietoa THL:n, Kelan, Eläketurvakeskuksen, Suomen Syöpärekisterin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietokannoista.

Syövän aiheuttamat kokonaiskustannukset olivat Suomessa vuonna 2014 noin 927 miljoonaa euroa ja vuonna 2009 noin 780 miljoonaa euroa. Kustannukset kasvoivat 2004–2014 noin kolme prosenttia vuodessa.

Vuonna 2009 suurin yksittäinen kustannuserä oli erikoissairaanhoidon vuodeosastojaksot, mutta vuonna 2014 suurin kustannuserä olivat erikoissairaanhoidon avokäynnit, jotka veivät lähes kolmanneksen kokonaiskustannuksista. Nopeimmin kasvaneet kustannuserät olivat avokäynnit (kahdeksan prosenttia vuodessa) sekä erityiskorvatut lääkkeet (kuusi prosenttia vuodessa).

Sairaaloiden budjeteissa näkyy lääkekustannusten vuosittainen kasvu. Yhden potilaan pelkkien lääkehoitojen kustannukset voivat olla 40 000–60 000 euroa.

– Aikaisempaan verrattuna tilanne on kuitenkin parempi siksi, että uudet lääkkeet voidaan kohdentaa syöpäsairauden osalta tarkemmin, jolloin vältytään turhilta hoidoilta, haitoilta ja kustannuksilta, kertoo Keski-Suomen keskussairaaralan johtajaylilääkäri Vesa Kataja.

Syöpään sairastuneiden määrä on kasvanut ja kasvaa edelleen suurten ikäryhmien tullessa syöpäikään. Vuonna 2013 todettiin Suomessa 32 000 uutta tapausta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Tutkimus toteutettiin yhdessä HYKS Syöpäkeskuksen, Keski-Suomen keskussairaalan ja Syöpäjärjestöjen kanssa. Tutkimusta rahoittivat Syöpäsäätiö ja LähiTapiola.