Tehyn asiantuntija: Koko sote-henkilöstö rokotettava

Tehy muistuttaa, että sote-henkilöstö on saatava rokotettua, vaikka rokotuksia painotettaisiin alueellisesti.

Kuvateksti
Kuka saa rokotteen seuraavaksi? Kuva: iStock

Tehyn mukaan rokotusjärjestystä pitää muuttaa niin, että koko sote- ja varhaiskasvatuksen henkilöstön rokottaminen kuulu kiireellisimpään ryhmään, kun vanhukset ja riskiryhmäläiset on rokotettu.

”Nykyisellä järjestyksellä iso osa henkilöstöä jää koronarokotusjärjestyksen hännille”, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen.

Tehy jätti tänään lausunnon, joka koskee rokotusasetuksen mahdollista muuttamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitys rokotusjärjestystä koskevan asetuksen muuttamisesta ei sisällä muutosta sote-henkilöstön rokotusten kiirehtimisiin.

Tehyn mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten koronarokotuksia on jatkettava. Samalla kasvatusalan työntekijöiden rokotukset on käynnistettävä pikimmiten.

Tehy muistuttaa, että henkilöstöryhmät on saatava rokotettua täysimääräisesti, vaikka rokotusten alueellista painotusta tehtäisiin.

”Alueellinen kohdistaminen on varmasti paikallaan, mutta sitä ei saa tehdä sote- ja varhaiskasvatuksen henkilöstön kustannuksella."

Sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä varhaiskasvatuksessa kaikki kohtaamiset ovat mahdollisia tartuntatilanteita.

”Laajalla rokotuskattavuudella varmistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky sekä työ- ja potilasturvallisuus."

THL on esittänyt, että koronarokotuksia jatkettaisiin aikaisemman suunnitelman mukaisesti ikäryhmittäin sen jälkeen, kun 70 vuotta täyttäneet ja taustasairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat on rokotettu. THL katsoo, että yksinkertainen rokotusjärjestys nopeuttaa väestön rokotusten toteutumista.

THL kuitenkin suosittaa muutosehdotuksessaan, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksia jatketaan voimakkaan epidemian alueilla niissä henkilöstöryhmissä, joiden rokottaminen on tarpeen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Voimassa olevassa rokotusasetuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on rajattu hyvin kapeasti, joten rokotus on koskenut käytännössä lähinnä koronapotilaiden hoitajia.

Tehyn lausunnon voit lukea täältä.