Tehyn blogi: Helsingin kotihoito toimii vajaalla väellä koko ajan

Tehyn toiminnanjohtaja ja SuPerin edunvalvontajohtaja muistuttavat blogissaan, että kaikkia työtaistelukeinoja ei ole vielä käytetty.

Kuvateksti
Helsingin kaupunki aliresursoi lakisääteisen palvelun ja säästää siten päivittäin 75-100 hoitajan palkan.
Kuva: Pasi Leino

"Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoidossa on 250 vakanssia, joista 30-40 prosenttia jatkuvasti täyttämättä. Helsingin kaupungilta puuttuu siis jatkuvasti 75-100 hoitajaa."

Näin toteavat Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi ja SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno yhteisessä blogissaan.

Työnantajan ilmoittama tieto on peräisin potilasturvallisuuslain esitöistä.

Kirjoittajat muistuttavat, että Helsingin kaupunkia ei rangaista mitenkään liian vähäisistä hoitajaresursseista ja vakanssien täyttämättä jättämisestä. 

Vajaus on kirjoittajien mukaan samaa luokkaa kuin se määrä, jota kaupunki oman ilmoituksensa mukaan olisi halunnut suojelutyöhön Tehyn ja SuPerin lakon aikana.  

Kirjoittajat toteavat, että Helsingin kaupunki aliresursoi lakisääteisen palvelun ja säästää siten päivittäin 75-100 hoitajan palkan.

Kirvesniemi ja Sainila-Vaarno tulevat siihen tulokseen, että peruttu lakko olisi voitu toteuttaa, jos työnantaja olisi huolehtinut työvoimaresursseista. 

Kotihoidon hoitajien asema on kirjoittajien mukaan kohtuuton. 

"Palkat ovat hävyttömän pieniä, työ on vaativaa ja tärkeää, eikä hoitajilla ole edes mahdollista lakon avulla parantaa palkkaustaan." 

Eduskunta sääti eilen lain, joka kirjoittajien mukaan poistaa lakon mahdollisuuden kotihoidosta.  

Kirjoittajat kuitenkin muistuttavat, että kaikkia työtaistelukeinoja ei ole vielä käytetty, eikä pakkotyölaki ole ikuisesti voimassa kuin ehkä Pohjois-Koreassa.