Tehyn puheenjohtaja viitoitti tietä kohti neuvotteluja: Me teemme tämän yhdessä

Tehyn kuntasektorin jäsenilta herätti vilkasta keskustelua työehtosopimusneuvottelujen tasa-arvoa edistävistä tavoitteista.

Kuvateksti
Jäsenilta Helsingissä Finlandia-talossa kokosi yhteen lähes 600 tehyläistä. Kuva: Jaakko Martikainen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiliittojen yhteiset neuvottelutavoitteet saivat jäsenistön tuen Tehyn jäsenillassa Helsingissä. Kyseessä on tasa-arvokierros.

– Me teemme tämän yhdessä, totesi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tehyn tavoitteena on tasa-arvo-ohjelma. Sen avulla on tarkoitus nostaa naisvaltaisen sote-alan palkkoja niin, että palkkaero miesvaltaisiin aloihin kuroutuisi umpeen. Tämä voitaisiin toteuttaa ohjelmalla, joka takaisi hoitohenkilöstölle 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja korkeammat palkankorotukset kymmenen vuoden ajan.

– Tämä on ehdotus, joka on mahdollista toteuttaa, muistutti edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Tavoitteisiin kuuluu saada kunta-alalle sote-alan työehtosopimus, jonka myötä alan työehtoja ja -oloja voitaisiin edistää tehokkaammin kuin nykyisessä sopimusjärjestelmässä. Tehy katsoo, että kilpailukykysopimuksen tuoma palkaton työajan pidennys eli ns. kiky-tunnit poistuvat kustannuksitta virka- ja työehtosopimuksista.

Hoitajaliittojen palkkatavoitteet ovat saaneet vankkaa tukea suomalaisilta. Esimerkiksi Ylen Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa yleistä linjaa korkeampia hoitajien palkankorotuksia kannatti lähes 80 prosenttia vastaajista.

Kunta-alan neuvottelukierros uudesta virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyi tammikuun puolivälissä. Kunnallinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) on irtisanottu ja sen voimassaolo päättyy 31. maaliskuuta.

Tehy järjestää kaikkiaan 24 kunta-alan jäseniltaa ympäri Suomea tammi-maaliskuussa.

31.1. Korjattu osallistujien määrä.