Tehyn tähtäimessä palkankorotukset

Kunta-alan neuvottelut uusista työ- ja virkaehtosopimuksista alkavat tiistaina 28.11. Tehy tavoittelee selkeitä palkankorotuksia.

Kuvateksti
Kuntasektorin työehtosopimukset ovat katkolla. Tehy tavoittelee neuvotteluissa palkankorotuksia. Kuva: iStock

Selkeät palkankorotukset ja julkisen sektorin lomarahaleikkauksien kompensointi ovat Tehyn tavoitteita, kun kunta-alan neuvottelut uusista työ- ja virkaehdoista alkavat. Neuvottelukierroksella on kolmaskin keskeinen tavoite.

– 250 000 koulutettua ammattilaista edustavat hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer tavoittelevat yhdessä hoitajien omaa sopimusta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Vastaava sopimus on ollut jo pitkään lääkäreillä ja opettajilla.

Lomarahaleikkaukset on Tehyn mukaan kompensoitava, koska vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus kohteli julkista sektoria rankemmin kuin yksityistä. Tämä on heikentänyt julkisen sektorin työntekijöiden ostovoimaa.

– Suomen taloustilanne on muuttunut ennalta odottamattoman nopeasti. Enää ei ole perusteita jatkaa lomarahaleikkauksia. Julkista ja yksityistä sektoria pitää kohdella muuttuneessa taloustilanteessa yhdenvertaisesti. Lomarahaleikkaukset on kompensoitava julkisen sektorin työntekijöille. Tämä edellyttää valtiolta toimenpiteitä, koska lomarahojen osuus on leikattu myös kuntien budjeteista pois, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Kunta-alan neuvotteluissa KT edustaa kuntatyönantajia eli Manner-Suomen kuntia ja kuntayhtymiä. Henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, jotka ovat Julkisen alan unioni (JAU), Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö (JUKO) ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö (KoHo), jonka muodostavat Tehy ja SuPer.