Tekeillä rekisteri, joka vertaa hoidon laatua – missä paras hoito diabetekseen?

Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit ovat vasta työn alla Suomessa. Ruotsissa rekisterit kattavat jo yli sata tautiryhmää.

Kuvateksti
Diabeteksen hoito on yksi kuudesta pilottihankkeesta. Kuva: Mikko Nikkinen

Kuinka laadukasta hoitoa diabeetikko saa eri puolilla Suomea? Entä miten sydänkohtauksen saanutta hoidetaan eri sairaaloissa?

Näihin kysymyksiin ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Suomessa ei järjestelmällisesti kerätä kansallisesti yhtenäistä tietoa potilaiden saaman hoidon laadusta.

THL on aloittanut viime keväänä eduskunnan toimeksiannosta hankkeen, jonka tavoitteena on selvittää, miten Suomeen voitaisiin rakentaa terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit. Hanke kestään ensi vuoden loppuun.

Kansallinen laaturekisteri tarkoittaa kokoelmaa tietoja valitun potilas- tai tautiryhmän sairaudesta, sen tutkimuksesta ja hoidosta sekä saavutetuista hoitotuloksista.

– Tietoja tarvitaan, jotta terveydenhuollon ammattilaiset ja tutkijat voivat kehittää hoidon laatua ja lisätä potilaille koituvaa terveyshyötyä, sanoo hankejohtaja Pia Maria Jonsson.

Hankkeessa työtä tehdään kuuden tautikohtaisen pilottirekisterin kanssa. Pilotteihin on tänä syksynä valittu diabetes, reuma, iskeeminen sydäntauti, selkäkirurgia, eturauhassyöpä ja hiv.

Kattavat, yhtenäiset laatutiedot mahdollistaisivat myös eri hoitopaikkojen välisen vertailun.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on laaturekisteritiedon keräämisessä peränpitäjä, sillä muut käyttävät jo kattavia laadun seurantajärjestelmiä. Esimerkiksi Ruotsissa on jo vuosia koottu rekisteritietoja yli sadan potilasryhmän hoidosta ja hoidon tuloksista.

Ensimmäinen kansallinen laaturekisterikonferenssi THL:ssa on 29.-30.11.