Teollisuudessa syntyi palkkasopu – Se tarkoittaa palkankorotuksia myös tehyläisille

Viikonloppuna syntynyt teollisuuden palkkaratkaisu nostaa julkisella puolella työskentelevien tehyläisten palkkoja vielä lisää tänä ja ensi vuonna.

Kuvateksti
Teollisuuden sopimukset nostavat hoitajien saamia sopimuskorotuksia tänä ja ensi vuonna.
Kuva: iStock

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työntekijöiden palkkaratkaisu vaikuttaa myös kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevien palkkoihin, sillä ratkaisut ovat kytkyssä toisiinsa.

Kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijät sopivat aiemmin, että jos tiettyjen teollisuus- ja vientialojen sopimus ylittää heidän sopimansa, he saavat yli menevän osan oman korotuksensa päälle. Yhden verrokkialan eli kuorma-autoalan sopimus on vielä syntymättä.

Teollisuuden sopimukset nostavat hoitajien saamia sopimuskorotuksia tänä ja ensi vuonna.

"Ajatuksena on, ettei naisvaltainen hoitoala jää palkkakehityksessä jälkeen", sanoo toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi Tehystä.

Sote-alan tarkemmista korotusprosenteista ja siitä, miten korotukset jaetaan, on tulossa tietoa helmikuun lopussa.

"Sopimusosapuolet tarkastelevat korotuksia helmikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen saadaan tietää palkankorotusprosentit", kertoo Kirvesniemi.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on jo sanonut sopimusta työnantajille "todella kalliiksi". Hän arvioi, että se merkitsee yli 600 miljoonaa lisää kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkoihin.

Lue lisää: Myös yksityiselle terveyspalvelualalle on tulossa palkankorotuksia teollisuuden sopimusten vuoksi