THL: Perusterveille sote-ammattilaisille ei toistaiseksi suositella koronarokotetehostetta

Tutkimustietoa varianttivalmisteiden paremmasta tehosta ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ole riittävästi, jotta se voisi suositella tehostetta.

Kuvateksti
Jos sote-ammattilainen kuuluu ikänsä tai perussairautensa vuoksi tehosteannoksien kohderyhmään, hänelle suositellaan tehosterokotetta samalla tavalla kuin muillekin kohderyhmään kuuluville.
Kuva: Mikko Nikkinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei toistaiseksi suosittele perusterveille sote-ammattilaisille syystalven koronarokotusten tehosteannoksia.

Tällä hetkellä ei ole riittävästi tutkimustietoa, joka tukisi perusterveiden sote-ammattilaisten tehosteannoksia.

 

 

"Emme tiedä vielä, millainen varianttiräätälöityjen rokotteiden suoja tartuntoja vastaan on verrattuna alkuperäisiin rokotevalmisteisiin, ja millainen vaikutus tällä olisi mahdollisesti sairauspoissaoloihin”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Osa Euroopan maista suosittelee sote-ammattilaisille tehosteannoksia tänä syksynä.

”Päätösten tukena ei ole tutkimusnäyttöä, vaan ne perustuvat toiveeseen, että varianttivalmisteet ehkäisisivät tartuntoja paremmin”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n tutkimuksissa on havaittu, että suurella osalla väestöstä on koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita.

”Hyvin suurella osalla 12 vuotta täyttäneistä on koronavirustartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostunutta hybridi-immuniteettia. Hybridi-immuniteetti on voimakkaampi ja tunnistaa laajemmin erilaisia virusmuunnoksia kuin yksin tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostunut suoja”, Melin sanoo.