THL suosittaa kolmatta rokoteannosta riskiryhmiä hoitaville

Sote-henkilöstön rokotukset suojelevat riskipotilaita.

Kuvateksti
Vanhuksia hoitaville ehdotetaan kolmatta rokoteannosta. Kuva: Pia Inberg

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa, että vakavan koronataudin riskissä olevia potilaita hoitaville annetaan kolmas rokoteannos. Paikallisesti voidaan antaa kolmas annos myös muulle sote-henkilöstölle sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Tutkimusnäytön perusteella on ilmeistä, että kolme rokoteannosta suojaa paremmin ja siten jatkotartuntojen riski vähenee verrattuna kahteen rokoteannokseen.

Alle 60-vuotiailla perusterveillä ihmisillä kahden annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan säilyy hyvin, mutta suoja heikkenee tartuntaa ja lieväoireista tautia vastaan.

Myös terveydenhuollon kantokyky on huomioitava, koska lieväoireisetkin infektiot voivat aiheuttaa henkilökunnan poissaoloja. Näistä osa voidaan rokotuksilla välttää ainakin joidenkin kuukausien ajaksi.

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat, tarvitaanko ehdotuksen toteuttamiseksi asetusmuutosta.

Koronarokotteita riittää Suomessa hyvin.

Kolmansien annosten antaminen ei estä vielä rokottamattomia saamasta tarvitsemiaan ensimmäisiä ja toisia annoksia. 

Muun väestön osalta kolmansien koronarokoteannosten tarpeen arviointi valmistunee parin viikon kuluessa. 

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä alle kuuden viikon annosvälillä yli kuusi kuukautta sitten, kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.