THL:n asiantuntija: Täydellisen rokotuskortin saaminen on iso haaste

Kattavan sähköisen rokotuskortin synty on vielä pitkän matkan päässä. Tämä vahvistui eduskunnan rokoteryhmän järjestämässä webinaarissa.

Kuvateksti
Paperiset rokotuskortit ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Tiedätkö, missä omasi on? Kuva: Vesa Turunen

Kattavan sähköisen rokotuskortin tiellä on yhä kaksi isoa estettä. Yksi on Suomen potilastietojärjestelmien suuri määrä ja eri versiot. Toisena ongelmana ovat vanhat, ennen Omakanta-verkkopalvelun käyttöönottoa annetut rokotteet.

– Täydellisen rokotuskortin saaminen on iso haaste. Terveydenhuollon organisaatioilla on käytössä kaikkiaan lähes 20 eri tietojärjestelmää ja niistä useita versioita, muistuttaa THL:n projektipäällikkö Tarja Räty.

Nykyään yksittäisen ihmisen saamat rokotukset tallentuvat Omakanta-verkkopalveluun. Sieltä näkee, mitä rokotuksia on saanut julkisella sektorilla vuoden 2009 ja yksityissektorilla vuoden 2017 jälkeen.

Tätä vanhemmat rokotustiedot löytyvät siitä terveydenhuollon yksiköstä, missä rokotus on annettu.

– Tulevaisuuden visiona on, että kansalaiset itse voisivat kirjata aikaisempia rokotustietoja Omakannan hyvinvointiosioon, sanoo Kantaohjelmaan Omakanta-palvelun määrittelijä Tiina Mankonen.

Kansalaisista lähes 90 prosenttia haluaisi, että Omakannasta löytyisi sähköinen rokotuskortti. Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen viime keväänä tekemästä kyselystä. Kolme neljästä arvioi, että pitäisi Omankannan palvelun avulla paremmin huolta rokotteistaan. Lähes 90 prosenttia olisi valmis siihen, että Omankannan kautta saisi muistutuksen, kun on aika ottaa tehosterokotus.

– Nyt puolella suomalaisista rokotetiedot ovat hukassa. Puolella ne ovat pahvisella rokotuskortilla, kertoi Lääketeollisuus Ry:n rokoteasiantuntijaryhmän jäsen Antti Ojala.

Eduskunnan rokoteryhmä järjesti Sähköinen rokotuskortti -nyt -webinaarin 15. lokakuuta.

rokotustieto.fi