”Tunnelma on turhautunut, rokotukset ovat ainoa keino päästä koronasta”, sanoo pääluottamusmies

Osa Suomea elää jo koronan jälkeistä aikaa, mutta sairaaloissa tilanne on toinen.

Kuvateksti
Korona tulee joka tapauksessa näkymään sairaaloissa pitkään. Kuva: Annika Rauhala

Koronapotilaiden määrä on jyrkässä nousussa. Valtaosa heistä on rokottamattomia. Viime viikolla sairaalahoitoon Husissa joutuneista potilaista 67 prosenttia oli rokottamattomia.

”Koronasta johtuva poikkeustilanne on jatkunut pitkään. Se näkyy henkilöstössä turhautumisena. Sanoisin, että syy turhautumiseen on se, että suurin osa potilaista on rokottamattomia. Moni sairaalahoito olisi voitu välttää”, toteaa Jyri Saarinen. Hän on Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksen pääluottamusmies.

Husissa oli viikon alussa noin 40 sairaalahoidossa olevaa koronapotilasta. Saarinen on juuri lopetellut Teams-palaverin, jossa pohdittiin, mihin yksikköön koronapaikkoja voitaisiin lisätä.

Korona näkyy resurssien riittävyydessä. Osa kesän suluista on jatkunut syksyyn.

”Sijaisia ja jopa vakituisia on vaikea saada. Se rassaa henkilöstöä. Tosin on myös yksiköitä, joissa tilanne on tasapainossa.”

Sairaalassakin on palattu joiltain osin normaaliin: yksikkökokouksia on pidetty lähikokouksina ja virkistystoimintaa käynnistelty. Silti kasvomaskeja pidetään Husissa yhä myös tauoilla ja kansliassa, mikä on kuormittavaa.

Jo pari tuhatta husilaista on saanut kolmannen koronarokotuksen.

”En näe muuta tietä ulos koronasta kuin rokotukset”, Saarinen sanoo.

Korona tulee joka tapauksessa näkymään sairaaloissa vielä pitkään.

”Teholla riittää töitä ja henkilökunta ymmärtää, että covid-potilaat tulevat jäämään muun toiminnan rinnalle”, sanoo Husin koordinoiva pääluottamusmies Päivi Törö.

Lue lisää:

Pitkittynyttä koronaa tutkitaan kiivaasti - mitä siitä tiedetään tällä hetkellä?