Tuomio: Ensihoitajille ylityökorvauksia varallaolosta

Ensihoitoyritys sisällytti 24 tunnin poikkeusluvalla tehtyihin työvuoroihin varallaoloa.

Kuvateksti
9 Lives Pirkanmaa Oy sisällytti varallaoloa poikkeusluvan alaisiin työvuoroihin. Kuva Lehtikuva.

9 Lives Pirkanmaa Oy tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan 21 tehyläiselle ensihoitajalle maksamatta jääneitä ylityökorvauksia 80 000 euron edestä. Lisäksi käräjäoikeus velvoitti työnantajan maksamaan työntekijöiden 30 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Saatavat olivat syntyneet 2013–2015.

Riidassa oli kyse siitä, että työpaikalle oli myönnetty avin poikkeuslupa 24 tuntia kestäviin työvuoroihin, mutta työnantaja teetti työntekijöillä poikkeusluvan vastaisesti myös tätä lyhyempiä työvuoroja ja tämän lisäksi varallaoloa. Varallaolosta maksetaan vain 26–31 prosentin korvaus täyden palkan sijaan.

Tehyläiset ensihoitajat katsoivat, että työnantajalla oli velvollisuus noudattaa lyhyempien työvuorojen osalta työehtosopimuksen mukaista yleistyöaikaa ja korvata kahdeksan tuntia vuorokaudessa ylittävät aktiivitunnit vuorokautisena ylityönä.

Käräjäoikeus asettui tehyläisten kannalle.

Tuomio koskee Sastamalan ja Akaa-Urjalan toimipisteitä, mutta vastaava työaikajärjestely on ollut samalla työnantajalla myös Ylöjärvi-Kurun ja Jämsän toimipisteissä. 

–Tuomio vahvisti sen, ettei poikkeusluvan mukaiseen työaikaan voi sisällyttää varallaoloa, Tehyn lakimies Mari Aspelund sanoo. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.