Tupakka voi tappaa sikiön

Tupakointi raskauden aikana voi johtaa istukan ennenaikaiseen irtoamiseen. Äitiysneuvola auttaa lopettamisessa.

Kuvateksti
Terveydenhoitajan on syytä kysyä tupakoinnista jokaisella käynnillä.Kuva iStock.

Raskauden aikana tupakoivan äidin istukka on vaarassa irrota ennenaikaisesti, mikä voi johtaa sikiön kuolemaan. Kotimainen tutkimus selvitti sikiöaikaisten tapahtumien ja äidin elintapojen osuutta sikiökuolemiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissa vuosina 2001–2011. Tutkimuksesta kertoi Duodecim-lehti.

Lähes sadassa tutkitussa raskaudessa kymmenen äitiä tupakoi. Merkittävä yhteys tupakoinnin ja sikiökuoleman välillä havaittiin nimenomaan istukan ennenaikaisessa irtoamisessa.

Äitiysneuvolan tuki, rohkaisu ja käytännön ohjeet auttavat lopettamisessa. Nikotiinikorvaushoito voidaan aloittaa niille, joille pelkkä lopettamisen tukeminen ei riitä.

Tupakointi vaikuttaa istukan ennenaikaiseen irtoamiseen monin eri tavoin. Esimerkiksi kohdun verenkierron heikkeneminen johtaa siihen, että istukka kärsii kroonisesta hapenpuutteesta ja vajaatoiminnasta.

Istukan ennenaikainen irtoaminen aiheutti seitsemän prosenttia perinataalikuolleisuudesta Suomessa vuosina 1987–2005. Perinataalikuolleisuudella tarkoitetaan sekä kohtukuolemaa että vastasyntyneen kuolemaa seitsemän vuorokauden kuluessa syntymästä.

Raskaudenaikainen tupakointi nostaa perinataalikuolleisuuden riskin noin 1,5-kertaiseksi. Ennenaikaisista synnytyksistä viisitoista prosenttia johtuu tupakoinnista.

Tupakansavun nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan. Sikiön veren nikotiini- ja hiilimonoksidipitoisuus äidin tupakoinnin aikana on viitisentoista prosenttia suurempi kuin äidin. Nikotiini heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja sikiön hapensaantia. Hiilimonoksidi puolestaan vähentää hapen kulkeutumista sikiön kudoksiin.

Suomalaisista raskaana olevista naisista viitisentoista prosenttia tupakoi raskauden alussa. Vajaa puolet yrittää lopettaa tupakoinnin raskauden, mutta on epäselvää, kuinka moni todella onnistuu. Jopa viidesosa raskaana olevista tupakoitsijoista salaa tupakointinsa.