Tutkimus: Päihdeohjelma säästää rahaa työpaikalla

Tuottavuus paranee ja sairauspoissaolot vähenevät päihdeohjelman myötä.

Kuvateksti
Päihdeohjelman tulee tavoittaa työpaikan ongelmakäyttäjät. Kuva: iStock

Jos tuhannen hengen työpaikka sijoittaa yhden euron vaikuttaakseen työntekijöidensä alkoholinkäyttöön, sijoitus tuottaa työnantajalle 1­-2 euroa.  Summa koostuu muun muassa parantuneesta tuottavuudesta ja vähentyneistä sairaspoissaoloista. Tilanne käy ilmi tutkimusraportista, jonka ehkäisevän päihdetyön järjestö EHYT ry on tilannut.

Aalto-yliopiston tutkijat laskivat yksittäisen työpaikan tasolla, onko työnantajalle taloudellisesti kannattavaa yrittää ehkäistä tai puuttua ajoissa työntekijän alkoholiongelmaan

Alkoholi aiheuttaa suomalaisilla työpaikoilla vähintään 500 miljoonan euron, mahdollisesti jopa miljardin euron suuruiset vuosittaiset kustannukset. Alkoholi aiheuttaa suoraan esimerkiksi poissaoloja, työtehon alenemista ja lisää virheitä. Myös työtapaturmat lisääntyvät. 

Alkoholi aiheuttaa myös epäsuoria kustannuksia. Rokulipäivä voi kasvattaa muiden työntekijöiden työtaakkaa tai poissaolijalle pitää palkata sijainen. Alkoholin vuoksi voi päätyä lopulta työkyvyttömyyseläkkeelle tai kuolla ennenaikaisesti.

– ​Päihdeohjelmaan sijoittaminen on perusteltua suurilla työpaikoilla jo pelkästään taloudellisesta näkökulmasta, jos työpaikkainterventio kattaa koko organisaation, saavuttaa alkoholin ongelmakäyttäjät ja se viedään sitoutuneesti läpi, toteaa apulaisprofessori Elias Rantapuska.

Tutkimusraportti on osa Selvästi hyvää työtä -ohjelmaa, jonka rahoittajana on Alko Oy.