Tyksiin työtaistelu – ammattiosasto haluaa uuden sopimuksen hälytysrahasta

Tehyn Tyksin ammattiosasto julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle.

Kuvateksti
Ammattiosasto haluaa työtaistelulla vauhdittaa hälytysrahasta käytäviä neuvotteluja työnantajan kanssa. Kuva: Pasi Leino

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi ylityö- ja vuoronvaihtokielto tänään klo 16. Kielto päättyy torstaina 9.9. klo 24. 

Ammattiosasto haluaa työtaistelulla vauhdittaa hälytysrahasta käytäviä neuvotteluja työnantajan kanssa. 

Sairaanhoitopiirissa on koronan vuoksi ollut määräaikainen sopimus 200 euron hälytysrahasta. Sopimus päättyi elokuun lopussa.

Sairaanhoitopiiri maksaa nyt 60 euron hälytysrahaa eikä ole halukas neuvottelemaan uudesta sopimuksesta.

"Muutama päivä on nyt menty 60 euron korvauksella, ja sijaisten saaminen on vaikeutunut", ammattiosaston puheenjohtaja Taina Leppänen sanoo. 

"Kahden sadan euron korvaus on ollut sellainen, että sillä työntekijät ovat kesän aikana olleet valmiita tinkimään vapaa-ajastaan."

Ammattiosasto on tänään sanonut irti 60 euron hälytysrahasopimuksen. Sopimuksella on kolmen kuukauden irtisanomisaika. 

Leppänen ihmettelee työnantajan linjaa ja henkilöstöpolitiikkaa tilanteessa, jossa sairaanhoitopiirin vetovoimaa pitäisi kaikin keinoin parantaa. 

"Valtava hoitajapula pahenee. Koronan vaikutus ja kuormitus eivät ole millään tavalla vielä ohi - unohtamatta kertynyttä hoitovelkaa."

Hälytysraha maksetaan tilanteessa, jossa työntekijä hälytetään töihin joko vaihtamalla vuoroa tai tulemaan töihin vapaa-ajalta. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana ammattiosaston jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, jolloin ylitöitä ei tehdä eikä vuoroja muuteta.