Vaasan laaja päivystys pääsee eduskunnan käsiteltäväksi

Tehyn pääluottamusmiehen käynnistämä kansalaisaloite laajan päivystyksen säilyttämiseksi Vaasassa lähtee maaliskuussa eduskuntaan.

Kuvateksti
Pohjanmaalla on syntynyt kansalaisliike Vaasan kaksikielisen keskussairaalan tueksi. Kuva Lehtikuva.

Yli 51 000 ihmistä on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka vaatii terveydenhuoltolain 50 pykälän 3 momentin muuttamista siten, että Vaasan sairaanhoitopiiri lisätään laajan ympärivuorokautisen päivystyksen luetteloon. Aloitteen käynnisti Tehyn pääluottamusmies Kim Berg.

50 000 allekirjoitusta riittää viemään aloitteen eduskunnan käsittelyyn. Nimet saatiin kerättyä alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin. Keruuta kuitenkin jatketaan vielä, sillä osa allekirjoituksista hylättäneen puutteellisuuksien vuoksi.

– Tarkoitus on saada aloite eduskuntaan maaliskuun puoliväliin mennessä. Näin se toivottavasti ehtii eduskunnan käsittelyyn ennen seuraavaa sote-lakipakettia.

Aloitteen perusteluissa mainitaan, että alueen väestöpohja on riittävän suuri, ja sen arvioidaan kasvavan. Myös etäisyys lähimpään yliopistosairaalaan on niin pitkä, että se puoltaa laajan päivystyksen säilyttämistä Vaasassa. Vaasa on kaksikielinen sairaala, joka pystyy turvaamaan ruotsinkielisten oikeuden äidinkielen käyttöön. Sairaalan talous ja hoidon laatu ovat perustelujen mukaan kunnossa.

Vaasan keskussairaala menetti hallituksen esityksestä laajan ympärivuorokautisen päivystyksen Seinäjoelle. Seinäjoen pitäisi turvata ruotsinkielisten kielelliset oikeudet.