Väitös: Pelistä haetaan tunnekokemuksia

Videopeliin uppoutuminen voi olla avain merkityksillisiin kokemuksiin, jotka muistuvat mieleen vuosienkin jälkeen.

Kuvateksti
Pelimaailmaan uppoutuva voi kokea aitoja tunteita. Kuva: iStock

Kaikki eivät pelaa vain viihtyäkseen tai paremman tekemisen puutteessa, vaan osa pelaajista hakee pelistä haasteita ja kiinnostavia pelimaailmoja. Tämä kävi ilmi Jukka Vahlon väitöstutkimuksessa.

– Uppoutumisen eli immersion ja itseilmaisun vuoksi pelaaminen ennustaa pelaamiseen liitettyä syvempää merkityksellisyyttä, mieleenpainuvuutta ja voimakkaiden tunteiden kuten jopa surun kokemisen toivetta.

Hauskanpito tai ajantappo antavat Vahlon mukaan videopelien pelikokemuksesta liian kapean kuvan. 

Peleihin uppoutumista on kuvattu aiemmassa tutkimuksessa eskapistisen käyttäytymisen muodoksi, jolloin pelikokemus näyttäytyy pakona ahdistavasta tai tylsästä arjesta. Vahlon mukaan peleihin uppoutuminen ei ole pelaajien näkökulmasta todellisuuspakoa, vaan avain merkityksellisiin pelikokemuksiin:

Vahlon väitöstutkimuksessa ilmenee, että merkitykselliset pelikokemukset muistetaan usein vuosikymmentenkin jälkeen.

– Erityisesti yhdessä koetut immersiiviset pelikokemukset koetaan usein tärkeinä myös oman identiteetin kannalta. Ne voivat piirtyä mieleen yhtä kirkkaina kuin muutkin tärkeät kokemuksemme.

Pelaajien mieltymyksiä pelivuorovaikutuksen eri muotoihin voidaan kuvata viiden ulottuvuuden kautta. Pelaajat hahmottavat pelejä aggression, johtamisen, tutkiskelun, koordinaation ja huolenpidon ulottuvuuksilla. 

Filosofian maisteri Jukka Vahlon väitöstutkimus In Gameplay. The Invariant Structures and Varieties of the Video Game Gameplay Experience tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 14.4.2018.