Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen saapui valtuuston eteen myöhään torstai-iltana. Kuva: Liisa Takala

Valtuusto hyväksyi neuvottelutuloksen – oman sopimuksen valmistelu alkaa

Uusi työehtosopimus tuo tehyläisille vientialojen veroiset korotukset, lomarahaleikkauksen kompensaatiota ja oman sopimuksen aihion.

Tehyn valtuusto on hetki sitten hyväksynyt kuntasektorille syntyneen neuvottelutuloksen yksimielisesti.

Sopimuskausi on hiukan yli kaksi vuotta: se alkaa 1.2.2018 ja päättyy 31.3.2020.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Toukokuun alussa maksetaan yleiskorotus, joka on 26 euroa tai vähintään 1,25 prosenttia. Tehyläisille korotus maksetaan pääsääntöisesti prosenttikorotuksina. Ensi vuoden alusta lukien maksetaan 1,2 prosentin paikallinen järjestelyerä ja ensi vuoden huhtikuussa yhden prosentin yleiskorotus.  

– Tällä kierroksella oli mahdotonta tavoitella muuta kuin niin sanottua yleistä linjaa. Tämä on käynyt ilmi valtakunnansovittelijan tekemistä ratkaisuista, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Lomarahaleikkausten kompensaatio koostuu tammikuussa 2019 maksettavasta keskimäärin 260 eurosta, jota sopimuksessa nimitetään "paikalliseksi tuloksellisuuseräksi". Tämän lisäksi leikkausta kompensoidaan tilapäisellä, palkallisella hoitovapaalla, jota myönnetään alle 12-vuotiaan äkillisesti sairastuneen lapsen hoitamiseen.

Leikkausta kompensoi myös palkallinen isyysvapaa, joka kasvaa 12 päivään. Lisäksi työnantajalta poistuu oikeus periä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävältä takaisin tälle maksettuja sairausajan palkkoja.

– Lomarahakompensaatiota saatiin Tehyn ja SuPerin ylityö- ja vuorovaihtokiellon ansiosta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Lomarahakompensaatio maksaa kunnille 135 miljoonaa euroa. Valtio ei lähtenyt mukaan kompensaatioon.

Tehyn ja SuPerin keskeinen tavoite, koulutetun hoitohenkilöstön oma sopimus etenee niin, että kuntasektorille perustetaan terveyden- ja sosiaalihuollon neuvotteluryhmä. Ryhmä ryhtyy valmistelemaan sosiaali- ja terveysalan työehtosopimusta. 

– Oma sopimus ei olisi ilman Tehyä ja SuPeria edennyt tällä kierroksella, Kirvesniemi sanoo.

Kuntasektorin ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy. Yksityissektorin ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu. Yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. 

9.2. klo 1.17 korjattu tilapäisen hoitovapaaseen liittyvä lapsen ikä.

9.2. klo 12.11. lisätty tieto lomarahakompensaation kustannuksesta.

Kommentit

Käyttäjän Matti Tervonen kuva

Nyt sitten unohdettiin keski-ikäiset miehet sopimuksessa kokonaan. Meillä ei pieniä lapsia ole emme hyödy asioista jotka muka paransi meidän sopimusta. Oisko liiton vaihto paikallaan?
Käyttäjän Petri Sammasmaa kuva

Hyvä että sopimus syntyi ja hyväksyttiin . Itse viime päivinä perheen flunssakierroksella olleena tervehdin ilolla että ikäraja sairaan lapsen hoitamisessa nousee 12 ikävuoteen. Kiitos
Käyttäjän Jani Henttinen kuva

Kaksikymmentä vuotta jäsenmaksuja maksaneena, eikä mitään vastinetta ikinä rahoille. ON lakkoiltu... joukkoirtisanouduttu ja taistelumielellä oltu! Aina saatana sama lopputulos.....paskaa ja tyhjää saa pyytämättäkin. Sillon kun pitäis lisätä kierroksia, niin paskat on menneet housuun! Mä hankin itselleni 30-50 e palkankorotuksen kuussa., kun jäsenmaksut jää pois. Tää paskafirma saa jäädä nyt. Voi vittu mitä touhua!
Käyttäjän Päivi Korhonen kuva

No tyhjän saa pyytämättäkin.Jäsenmaksujen pois jäänti taitaa tuoda enemmän rahaa minunkin tiliin.Kaikillahan ei ole noita pieniä lapsia, joten eipä ole tasapuolinen tämäkään sopimus.
Käyttäjän Santeri Ojala kuva

Miten meinataan kompensoida lomarahojen leikkaus niille, joilla ei ole lapsia tai ei niitä hanki? Eriarvoisuus vain lisääntyy, vaikka tämä on kai tehyn linjan vastaista. Minun ostovoimaani ei lisää pätkääkään tuo vajaa 30 euron korotus kuukaudessa. vuodessa noin 300 e ja paljonko olikaan se vuotuinen tehyn jäsenmaksu? Ei mennyt kovin hienosti nämä neuvottelut. Muutkin ammattiryhmät häpeää meidän puolesta tällaista nollasopimusta. Ainoa positiivinen asia on tämä oma sopimus hanke.
Käyttäjän Ulrika Farin kuva

Otankin välittömästi henkilökohtaisen lomaraha kompensaation eroamalla Tehystä. Kun ei ole tiedossa isyyslomiakaan sopimattoman sukupuolen vuoksi. Kiitos tyhjästä Tehy, 20- vuodessa maksoin pitkän pennin saamatta mitään. Se on loppu nyt.
Käyttäjän Jani Henttinen kuva

Ja nyt näytti tulleen puheenjohtajalta kaikessa viisaudessaan IS:ssä kommentti " Saattaa olla vaikea käsittää sopimuksen hyvyyttä"...... voi mahoton sentään ja hellal lesta.....nyt on vielä hyvä julkisesti kyseenalaistaa omien jäsenten ymmärryskykyä! Tuossa laskin, että tyhmä oon ollu ja siitä sakotetaan. Urani aikana.. reilu 20 vuotta oon tehylle maksanut noin 10.000 e! Ja mitä saanut pahaa mieltä ja kalenterin kerran vuodessa.... on tullut kalentereille hintaa! Kaikille hoitotyötätekeville voimia työhön!
Käyttäjän Sari Sirkiä kuva

en voi kehua tätä päätöstä , olen todella pettynyt tähän sopimukseen , odotin todella että nyt liitto todellakin aikoo laittaa palkat kuntoon ja nuosta lomarahoista ei noin vähällä luopuis. , mutta tuo määrä mitä siitä saatiin menee jo itsessään samantien veroihin. tuo kokonaissumma on naurettava siihen nähden mitä jo leikkauksilla on viety. siinä hävittiin lähes puolet siitä kuitenkin mitä on jo viety. odotin että liitto EI hyväksy moista sopimusta ja jatkaa vielä samaa kieltoa . näinhän teki nyt yksityissektori , se taitaakin nähdä selvemmin nämä asiat. kun sanotaan että ei ole rahoja niin kuinka sellaiset seurat saa sitten avustuksia jotka EI niitä tarvis. joten kyllä sitä rahaa täytyy olla valtiolla sekä kunnilla kun pystytään järjestämään kaikenlaisia ei tärkeitä asioista. esim. suomi elättää siis mieluummin maahanmuuttajia ja yms. tämän sopimuksen myötä harkitsen myös vaihtavani liittoa. jos ennakoi tulevaisuuteen niin ei kyllä yhtään ole valoa tunnelin päässä. tuo pieni määrä lisäyksenä palkassa siis menee jo suoraan verotukseen . eli ei mitään vastaava hyötyä ollut tästä ! mitä hyvyyttä tässä sopimuksessa on? se ehkä että tuo 10 v ikäv nousi 12 .... en valitettavasti näe tässä mitään muuta postiivista kuin tuon! sijaisena tämäkin asia tuntuu vielä hyvin kaukaiselta.:(
Käyttäjän Lea Pietarinen kuva

Suurella uholla lähdettiin uuden puheenjohtajan johdolla palkkaneuuvotteluihin. Ja ylläolevista kommenteista päätellen en ollut ainoa, joka uskoi, että nyt vihdoinkin saadaan oikeudenmukainen sopimus aikaan, jolla päästään edes jonkin verran kipuamaan palkkakuopasta ylöspäin. Jäsenistö olisi ollut valmis taistelemaan näiden palkankorotuststen saamiseksi, mutta palkkaneuvottelijoilta loppui puhti jo ensimmäisessä mutkassa. Miten kävikään, palkat ovat samassa linjassa vientialojen palkankorotusten kanssa. Missä ovat ne kunnolliset euromääräiset kertakorotukset, joilla oikeasti olisi kurottu umpeen palkkaeroa mm. vientialojen miesten palkkoihin. Nyt neuvottelijoilla on oikeasti näytön paikka. Saatteko kurottua umpeen edes kunnallisen ja yksityisenpuolen tehyläisten välisen palkkaeron. Tulevaisuudessahan yhä useampi tehyläinen on yksityisen puolen palkansaaja.
Käyttäjän Marjut Lohi kuva

Ei voi kyllä todellakaan olla tyytyväinen. Itse kuten varmasti moni muukin uskoi uuden puheenjohtajan lähtevän pelottomasti takaamaan meille parempaa palkkaa, toisin kävi. Ei ollut Millasta vielä isojen poikien kanssa samassa pöydässä sopimaan. Tuo korotus on esimerkiksi omalla kohdallani noin 30 euroa kuukaudessa, siitä kun vielä verot otetaan niin eipä tuolla meidän perheen ostovoima kyllä kasva. Odotin todellakin paljon enempää ja jouduin kyllä karvaasti pettymään. Kuten ennen neuvotteluita puheenjohtaja itsekin totesi, kutsumus ei elätä eikä täytä jääkaappia, se on todellakin näin, eipä vaan saatu tilanteeseen mitään parannusta. Toivottavasti kerrotaan julkisuudessa myös se, kuinka moni äänestää jaloillaan ja jättää tällaisen ammattiliiton taakseen, itsekin tätä vaihtoehtoa todellakin harkitsen!
Käyttäjän Jaana Lindström kuva

Jos tässä nyt ollaan kerran niin tyhmiä, ettei todellakaan ymmärretä, mitä saavutettiin, niin miten olis Millariikka, jos tuon melko epäkohteliaan kommenttisi sijaan kertoisit ihan yksityiskohtaisesti MITÄ HIENOA TÄSSÄ NYT SAAVUTETTIIN????
Mainos
Mainos

Uutisia