Valtuusto hyväksyi neuvottelutuloksen – oman sopimuksen valmistelu alkaa

Uusi työehtosopimus tuo tehyläisille vientialojen veroiset korotukset, lomarahaleikkauksen kompensaatiota ja oman sopimuksen aihion.

Kuvateksti
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen saapui valtuuston eteen myöhään torstai-iltana. Kuva: Liisa Takala

Tehyn valtuusto on hetki sitten hyväksynyt kuntasektorille syntyneen neuvottelutuloksen yksimielisesti.

Sopimuskausi on hiukan yli kaksi vuotta: se alkaa 1.2.2018 ja päättyy 31.3.2020.

Toukokuun alussa maksetaan yleiskorotus, joka on 26 euroa tai vähintään 1,25 prosenttia. Tehyläisille korotus maksetaan pääsääntöisesti prosenttikorotuksina. Ensi vuoden alusta lukien maksetaan 1,2 prosentin paikallinen järjestelyerä ja ensi vuoden huhtikuussa yhden prosentin yleiskorotus.  

– Tällä kierroksella oli mahdotonta tavoitella muuta kuin niin sanottua yleistä linjaa. Tämä on käynyt ilmi valtakunnansovittelijan tekemistä ratkaisuista, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Lomarahaleikkausten kompensaatio koostuu tammikuussa 2019 maksettavasta keskimäärin 260 eurosta, jota sopimuksessa nimitetään "paikalliseksi tuloksellisuuseräksi". Tämän lisäksi leikkausta kompensoidaan tilapäisellä, palkallisella hoitovapaalla, jota myönnetään alle 12-vuotiaan äkillisesti sairastuneen lapsen hoitamiseen.

Leikkausta kompensoi myös palkallinen isyysvapaa, joka kasvaa 12 päivään. Lisäksi työnantajalta poistuu oikeus periä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävältä takaisin tälle maksettuja sairausajan palkkoja.

– Lomarahakompensaatiota saatiin Tehyn ja SuPerin ylityö- ja vuorovaihtokiellon ansiosta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Lomarahakompensaatio maksaa kunnille 135 miljoonaa euroa. Valtio ei lähtenyt mukaan kompensaatioon.

Tehyn ja SuPerin keskeinen tavoite, koulutetun hoitohenkilöstön oma sopimus etenee niin, että kuntasektorille perustetaan terveyden- ja sosiaalihuollon neuvotteluryhmä. Ryhmä ryhtyy valmistelemaan sosiaali- ja terveysalan työehtosopimusta. 

– Oma sopimus ei olisi ilman Tehyä ja SuPeria edennyt tällä kierroksella, Kirvesniemi sanoo.

Kuntasektorin ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy. Yksityissektorin ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu. Yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. 

9.2. klo 1.17 korjattu tilapäisen hoitovapaaseen liittyvä lapsen ikä.

9.2. klo 12.11. lisätty tieto lomarahakompensaation kustannuksesta.