Vanhukset hyötyvät hedelmistä

Hedelmien ja kasvisten syönti ylläpitää vanhusten lihaskuntoa.

Kuvateksti
Pari kolme hedelmää päivässä auttaa lihaskunnon ylläpitämiseen myös vanhana.

Vanhusten lihakset ja toimintakyky pysyvät pitempään parempina, jos he syövät päivittäin hedelmiä ja kasviksia. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus havaittiin jo vajaan kolmen vuoden seurannan aikana.

Havainnot perustuvat 2 900 vanhuksen ruokavalio- ja terveystietoihin, jotka kerättiin kolmessa eri tutkimuksessa. Seurantojen aikana 300 osallistujalla todettiin ikääntymiseen liittyvää haurastumista, mikä tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä ja toimintakyvyn laajaa huonontumista.

Kun tutkijat ryhmittelivät vanhukset heidän ruokavalioidensa perusteella, pienimmässä haurastumisen vaarassa olivat eniten hedelmiä ja kasviksia syövät. Kaksi tai kolme annosta päivässä nauttivat haurastuivat 50–60 prosenttia epätodennäköisemmin kuin ne, jotka nauttivat korkeintaan yhden päiväannoksen. Yhteydet myös voimistuivat mitä enemmän hedelmiä ja kasviksia söi.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat aikaisempaa vakuuttavaa näyttöä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion hyödyistä. On kuitenkin mahdollista, että kasvisruokaa suosivat ovat muutenkin tavallista tietoisempia terveydestä, joten osa tuloksista voi selittyä muilla terveellisillä elämäntavoilla.

Tiedot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim