Vanhus syö huonosti

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset syövät usein huonosti.

Väitöstutkimuksessa tutkittavina olleet vanhukset eivät saaneet ruuastaan riittävästi ravintoaineita, proteiinia ja muita suojaravinteita. Kaikista tutkittavista 77 prosenttia sai suosituksia vähemmän proteiinia. Huonoin ravitsemustila oli tutkivilla, joiden liikuntakyky ja kognitio olivat heikentyneet.

Vähäinen proteiinin ja muiden suojaravinteiden saanti lisää haurastumisen riskiä, kiihdyttää lihaskatoa ja heikentää vastustuskykyä. Räätälöidyillä ravitsemusmuutoksilla on mahdollista parantaa vanhusten ruokavalion laatua ja ravintoaineiden saantia, kohentaa heidän elämänlaatuaan ja vähentää kotona asuvien muistisairaiden kaatumisalttiutta.

Vanhusten hoitajat tarvitsevat keinoja, joiden avulla he tunnistavat virheravitsemuksen ajoissa ja voivat tukea hyvää ravinnonsaantia ja ravitsemustilaa.

- Helpointa on seurata vanhuksen painoa. Myös ihon kunto, huonosti paranevat haavat iholla sekä painehaavat voivat liittyä virheravitsemukseen, elintarviketieden maisteri Satu Jyväkorpi sanoo.

Jyväkorpi selvitti väitöstutkimuksessaan vanhustenravitsemustilaa ja ravinnonsaantia sekä niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa 5. huhtikuuta.

Lisätietoa vanhuksen ravitsemuksesta Gerontologinen ravitsemus ry.

Lisätty Satu Jyväkorven kommentti 31.3.