Yksityistäminen uhkaa palkkoja, jos työn vaativuutta ei arvioida

Terveyspalveluyritykset tuntevat huonosti alan palkkausjärjestelmää. Palkkauksen tulee perustua työn vaativuuden arviointiin (tva).

Kuvateksti
Työn vaativuuden arviointi on hakusessa monessa paikassa. Kuva: Vesa Turunen

Terveyspalveluiden siirtyminen kunnalliselta puolelta yksityisten tuottamiksi voi pitkällä aikavälillä heikentää palkkoja. Tästä antaa viitteitä yksityiselle terveyspalvelualalle tehty säästötoimikysely, johon ovat vastanneet luottamusmiehet.

Tehyn neuvottelupäällikkö Marianne Leskisen mukaan yrityksissä näyttää olevan epäselvää, miten alan palkkausjärjestelmä toimii. Luottamusmiesten vastausten perusteella monilla työpaikoilla tuijotetaan ainoastaan tehtävänimikettä ilman, että tehtävän vaativuutta otetaan huomioon. Näin peruspalkaksi määritellään taulukkopalkan minimi ja vanhan palkan ylimenevä osa laitetaan henkilökohtaiseksi lisäksi.

– Palkka ei voi laskea, joten tällä ei ole vaikutusta yksittäisen ns. vanhana työntekijänä siirtyvän henkilön palkkaan, mutta uusien palkattavien palkat todennäköisesti laskevat. Se on yrittäjän keino säästää kuluissa.

Neuvottelupäällikkö kannustaa työnantajia käyttämään palkkausjärjestelmää hyväksi. Jotta palkkojen harmonisointi onnistuisi, se vaatii henkilöstöhallinnolta panostusta asiaan. Liikkeelle tulee lähteä henkilöstön osaamisen kartoittamisesta.

– Yhdessä luottamusmiehen kanssa katsotaan, miten työn vaativuuden arviointi toimii meidän työpaikalla. Miten määräytyvät erityis- ja henkilökohtaiset lisät.

Säästötoimikyselyn mukaan myös lomarahojen maksuun on tullut uusia käytäntöjä. Työnantajat ovat ilmoittaneet, että osa lomarahasta maksetaan vasta ensi vuoden helmikuussa. Työehtosopimus on tässä kohtaa kuitenkin yksiselitteinen. Sen mukaan lomarahat tulee maksaa viimeistään lomakauden elokuun palkanmaksun yhteydessä.

– Työntekijän suostumuksella asiasta voi sopia toisin, mutta mikään ei tähän pakota.