Vanhukset ovat yleensä aliedustettuina hoitotutkimuksissa. Kuva: iStock

Yli 65-vuotiaat puuttuvat koronavirukseen liittyvistä rokotetutkimuksista

Yli 65-vuotiaat ovat aliedustettuina koronaan liittyvissä hoitotutkimuksissa. Vaarana on, että nuorilla potilailla testatut hoidot eivät toimi yhtä hyvin iäkkäillä.

COVID-19-koronavirustartunnat ovat vaarallisempia iäkkäille potilaille. Silti hoitotutkimuksissa ja rokotetutkimuksissa yli 65-vuotiaita potilaita ei juuri käytetä.

Asiaa selvittäneet tutkijat kävivät läpi lähes 850 hoitoja tai rokotuksia käsittelevää COVID-19-tutkimusta. He selvittivät, kuinka monessa tutkimuksessa potilaita valittiin iän perusteella. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Analyysin perusteella kliinisistä hoitotutkimuksista noin puolet oli suunniteltu niin, että iäkkäitä oli mukana vähemmän kuin heidän määränsä olisi edellyttänyt. Rokotetutkimuksissa tilanne oli tätäkin selkeämpi. Yli 65-vuotiaita ei käytännössä otettu niihin lainkaan.

Korkea ikä ja siihen liittyvät terveysongelmat ovat riski monissa tutkimuksissa. Siksi on ymmärrettävää, että iäkkäitä potilaita ei valita kaikkiin tutkimuksiin. Koronavirustartunnan kannalta tilanne on kuitenkin huolestuttava.

Tartunta on huomattavasti vaarallisempi iäkkäille kuin nuoremmille, mutta tutkimuksista saatavat tiedot perustuvat nuoriin ja terveisiin. Pahimmillaan tämä voi johtaa puutteelliseen tietoon annostuksista, haittavaikutuksista ja hoitojen tehosta iäkkäässä potilasväestössä.

Uutispalvelu Duodecim

Mainos
Mainos

Uutisia