Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityissektorin aloille

Yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto on alkamassa torstaina. Neuvottelut ovat yhä käynnissä kaikilla yksityissektorin sopimusaloilla.

Kuvateksti
Tehyn valtuusto käsitteli 1.2. ylimääräisessä kokouksessaan yksityisen sektorin neuvottelutilannetta. Kuva: Kirsi Tuura

ERTO, SuPer ja Tehy ovat julistaneet ylityö- ja vuorovvaihtokiellon, joka koskee yksityisen sosiaalipalvelualan, terveyspalvelualan ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n työehtosopimuksiin kuuluvia työpaikkoja. Tällä toimella on tarkoitus vauhdittaa alan työehtosopimusneuvotteluja, koska järjestöjen keskeiset tavoitteet eivät neuvotteluissa ole riittävästi edenneet.

Järjestöt tavoittelevat neuvotteluissa merkittäviä palkankorotuksia. Lisäksi halutaan rajata nollasopimusten käyttöä sekä parantaa työaika- ja palkkausmääräyksiä. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla tavoitellaan myös palkkaohjelmaa, jolla korjata palkkaero verrattuna kuntien palkkoihin.

Kaikkien kolmen työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31. tammikuuta.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan torstaina 8. helmikuuta kello 7 alkaen. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana ERTOn, SuPerin ja Tehyn jäsenet eivät tee ylitöitä eivätkä vaihda työvuoroja. Muuten ammattiliittojen jäsenet hoitavat normaalisti työvuoronsa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on laillinen työtaistelutoimenpide. Kaikkiaan toimialalla työskentelee lähes 100 000 henkilöä.

Yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan työehtosopimuksia sovelletaan muun muassa lääkäriasemilla, työterveyshuollossa, suun terveydenhuollossa, vanhustenhuollossa, varhaiskasvatuksessa sekä mielenterveyskuntoutujien ja nuorten tehtävässä työssä.

Lisää tietoa Tehyn verkkosivuilta ja some-kanavista.