Yt-neuvottelut Visalan sairaalassa – "Henkilöstö on todella vihainen"

Pohjois-Pohjanmaalla neuvotellaan hoitohenkilöstön vähentämisestä psykiatripulan vuoksi.

Kuvateksti
Visalan sairaala sijaitsee Ylivieskassa 130 kilometriä Oulusta etelään.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käynnistyvät yhteistoimintaneuvottelut 14. syyskuuta. Ne koskevat Visalan sairaalaa, jossa työskentelee noin sata henkeä. Hoitohenkilöstöä heistä on 80. Neuvotteluesityksessä vähentämistarpeeksi on esitetty 40 työpaikkaa tämän vuoden loppuun mennessä.

– Aikataulu tuli meille yllätyksenä, sanoo Tehyn ammattiosaston pääluottamusmies Juha Honkakoski.

Sairaalassa pitkään työskennellyt varaluottamusmies Henry Zitting on perillä sairaalan ongelmista. Keskeinen ongelma on ollut psykiatrien huono saatavuus.

– Sairaanhoitopiiri ei ole Oulun päästä antanut mitään apuja tilanteeseen, vaikka asia on ollut tiedossa vuosikausia.

Visalassa on hoidettu vaikeasti psyykkisesti sairaita, joiden hoitamiseen tarvitaan psykiatreja. Talon neljästä psykiatrin paikasta vain 1–2 on ollut täytettyinä. Elokuun lopussa sairaalan ylilääkärinä toiminut viimeinen psykiatri irtisanoutui.

Visalan sairaala sijaitsee Ylivieskassa 130 kilometriä Oulusta etelään. Oulussa sairaanhoitopiirin palveluksessa on lähes 80 psykiatria.

– Johto miettii nyt sitä, minne vaativat potilaat siirretään, kun se voisi miettiä, miten siirtää psykiatreja Visalan sairaalaan, hämmästelee Zitting.

Tehyn ammattiosasto näkee Visalan sairaalan tärkeänä osana sairaanhoitopiiriä ja Oulun eteläisen alueen mielenterveyspalveluita, joita alettiin kehittää vuosi sitten Jokimieli-hankkeella. Tavoitteena oli siirtää potilaspaikkoja ja kehittää avohoitoa hallitusti.

– Henkilöstö on todella vihainen siitä, miten tämäkin hanke vesitetään.

Sairaanhoitopiirissä tulee voimaan rekrytointikielto, joka koskee neuvottelujen piirissä olevia tehtäviä.